ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ден на мирния атом. 65-та годишнина от старта на Обнинската АЕЦ се отбелязва в Калужката област

27.06.2019

Със старта на първата атомна електроцентрала в света започна нова ера в енергийния сектор

 

 

В Калужска област се отбеляват две паметни дати: Деня на мирното използване на ядрената енергия и 65-та годишнина от стартирането на Обнинската АЕЦ. Именно след нейното стартиране започна нова ера в енергийния сектор – мирният атом започна да служи в полза на човечеството.

В чест на годишнината на най-старата атомна електроцентрала на планетата в Обнинск, на 26 юни, е открита научно-техническа конференция „История, традиции, опит, знания и персонал на атомната енергетика като ресурси за развитие през 21 век“. Тя бе организирана от Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом”, ядрената общност с международно участие и МААЕ.

На конференцията присъстват генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, ветерани от индустрията, представители на Държавната дума и регионалните власти.
Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави участниците в годишнината от създаването на първата атомна електроцентрала в света.

- Днес ядрената индустрия за Русия е от голямо стратегическо значение. Изследванията и развитието на водещите руски ядрени учени се използват не само в енергийния сектор, но и в транспорта, медицината и други области, се казва в съобщението на Дмитрий Медведев, публикувано на интернет страницата на правителството на Руската федерация. – Мощните и надеждни енергийни блокове на местните атомни електроцентрали осигуряват топлина и светлина на големите градове и отдалечените села, осигуряват безпрепятственото функциониране на предприятията и социалните обекти в цялата страна.

На конференция в Обнинск експертите обсъждат бъдещето на ядрените технологии и новите начини за тяхното използване: как мирният атом може да подобри качеството на живот на хората.

- Ядрените технологии започват да работят за медицината, преди всичко за борбата с рака. Те идват в селскостопанския сектор – новите видове храни изискват чистота, защита и опазване, – каза заместник-председателят на Държавната Дума Генадий Скляр. – Особено важно е, че в научния град ще бъдат подготвени нови служители за въвеждането на всички тези технологии. Нашите младежи ще имат добри перспективи.

Подробности на: https://www.kp.ru/daily/26994/4055850/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари