ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС и балтийските страни са подписали пътна карта за синхронизиране на електроенергийните системи до 2025 година

23.06.2019

Въпреки 15-годишното членство в ЕС, Латвия, Литва и Естония остават членове на енергийния пръстен БРЭЛЛ – обща енергийна система с Беларус и Русия.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) и лидерите на Полша и балтийските държави подписаха пътна карта в Брюксел преди срещата на върха на ЕС относно разсинхронизирането на енергийните системи на Прибалтика с Русия и тяхното синхронизиране с континенталната част на ЕС през Полша до 2025 година.

Това се посочва в изявлението на ЕК, публикувано в четвъртък в Брюксел.

 

Но въпреки 15-годишното членство в ЕС, Латвия, Литва и Естония остават членове на енергийния пръстен БРЭЛЛ – единната енергийна система с Беларус и Русия и, както следва от подписания в четвъртък документ, те ще останат част от нея поне през следващите пет години.

„Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, придружен от заместник-председателя на Европейската комисия за енергиен съюз Марос Шефчович, подписаха политическа пътна карта за синхронизиране на електрическите мрежи на балтийските държави с континенталната европейска мрежа през Полша от 2025 г. като крайна дата за пълната синхронизация с балтийските държави”, се казва в документа.

Задачата на енергийната синхронизация на ЕС и балтийските държави преди това беше определена от Шефчович като един от първите приоритети на Европейската комисия под ръководството на Юнкер в изграждането на енергийния съюз на ЕС. Според подписания документ това синхронизиране няма да настъпи не само по време на текущия състав на Европейската комисия, но и по време на работата на следващия състав, който в момента се формира и ще работи от 2019 до 2024 година.

„От началото на нашия мандат моята Комисия работи за постигане на консенсус. Днес подписването на пътната карта потвърждава, че синхронизацията е реален проект, по който ще работим заедно. Определяме реда на работа до края на 2025 г., за да интегрираме и създадем стратегическата енергийна инфраструктура в Балтийския регион „- Европейската комисия цитира заминаващия си председател, Жан-Клод Юнкер.

На 19 март Европейската комисия подписа меморандум за безвъзмездна помощ по програмата „Свързана Европа“ от 323 милиона евро за нуждите на синхронизиране на енергийните системи на Европейския съюз и балтийските страни, като обяви, че тези средства „ще покрият 75% от разходите за синхронизация на настоящия етап“.
Тази сума обаче е само за инфраструктурни разходи. Според самата Европейска комисия ще бъде необходимо да се намери поне още 1 милиард евро, за да се създадат генериращи мощности, които да гарантират адекватно заместване на обемите електроенергия, закупувана от Русия.

Подробности на:

https://www.eubusiness.com/news-eu/baltic-energy.27gt

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари