ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

08.05.2019

В края на април 2019 г. аналитичната компания Deloitte публикува резултатите от проучване, поръчано от Европейския атомен форум (Foratom).
Целта на проучването е да се установи как ядрената промишленост засяга икономиката на Европейския съюз и какво ще се промени в това отношение до 2050 г.

 

 

Според проучването европейската ядрена индустрия осигурява общо над 1,1 милиона работни места в Европейския съюз и допринася за над 500 милиарда евро в БВП на ЕС.
Всеки гигават от инсталираните мощности на атомните електроцентрали допринася за ежегодното привличане на около 10 милиона евро инвестиции както в ядрената промишленост, така и в свързаните сектори на икономиката, осигурява заетост на около 10 000 души и допринася с 4,3 милиарда евро за БВП на ЕС.

С други думи, всяко евро, изразходвано за ядрената промишленост, в крайна сметка осигурява 5 евро БВП, а всяко работно място в ядрената индустрия създава 3.2 работни места в икономиката на ЕС като цяло.

За сравнение, вятърната енергетика (с инсталирани мощности от 160 GW) осигурява малко над 250 000 работни места и допринася за 36 милиарда евро от БВП, докато слънчевата енергия с инсталирана мощност от 100 GW осигурява малко над 80 000 работни места.

 

Брой на заетите в ядрената промишленост и свързаните с нея индустрии в европейските страни (зелени – страни с ядрена енергетика, сини – държави без АЕЦ)

 

 

Принос на ядрената промишленост към БВП на европейските страни (зелени – страни с ядрена енергия, сини – държави без атомни електроцентрали) – Deloitte

 

Прогнозирайки развитието на ситуацията до 2050 г., авторите на изследването изхождат от предположението, че ядрената енергетика в Европейския съюз ще продължи, както и сега, да осигури една четвърт от общото производство на електроенергия (150 GW инсталирани мощности).
Това ще означава годишно – повече от три милиона работни места, принос към БВП от 576 милиарда евро, увеличение на годишните данъчни приходи от 110 милиарда евро и фонд за заплати от около 500 милиарда евро.

В доклада се отбелязва, че Европейският съюз се насочва към създаването на напълно безвъглеродна енергетика до 2050 година, и именно въз основа на този показател инсталираната мощност на атомните електроцентрали се предвижда до тази дата.
Авторите препоръчват, във връзка с предстоящия отказ от изкопаеми горива, да организира система за преквалификация на работниците от въгледобивната промишленост, за да се гарантира възможността за бъдещата им работа в обектите на ядрения отрасъл.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/05/07/94481

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари