ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската TVO обявява по-нататъшно закъснение на въвеждането в експлоатация на „Olkiluoto-3” с EPR-1600

13.04.2019

Търговската експлоатация на Трети енергоблок на финландската АЕЦ „Олкилуото“ ще се забави с поне още два месеца, стана ясно от съобщение на компанията оператор TVO.

 

Причината е преразглеждане на графика на строителя на енергоблока – консорциума Areva-Siemens.

От TVO посочват, че работата по проекта в югозападна Финландия не е напреднала през първото тримесечие на настоящата година съобразно графика, обявен от Areva-Siemens през ноември 2018 г., а консорциумът ще представи нов план за развитие през юни. „Реакторът трябваше да бъде зареден с ядрено гориво през юни 2019 г., но това няма да се случи преди края на август“, съобщиха от TVO.

Присъединяването на АЕЦ „Олкилуото“ 3 към енергийната система на Финландия бе планирано за октомври 2019 г., а началото на производството на електроенергия трябваше да започне през януари 2020 г.

Строителството на Трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото” с реактор EPR и мощност 1600 MW започна през 2005 г., и засега изостава с 9 години. Преди месец финландското правителство издаде лицензия за експлоатация на енергоблока.

Преди година ТVО подписа споразумение с Areva-Siemens заради допълнителните разходи и загубите по проекта, вследствие забавянията по проекта.
В документа се предвиждат компенсации на стойност 450 млн. евро.

Източник: https://www.nucnet.org/all-the-news/2019/04/10/finland-s-tvo-announces-further-delay-to-olkiluoto-3-epr-project

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари