ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЧЕЗ има готовност да тества горивото на Westinghouse в АЕЦ „Темелин”

06.04.2019

ЧЕЗ ще започне да зарежда тестови горивни касети, доставени от Westinghouse Electric Швеция в първи блок на атомната електроцентрала „Темелин” през тази седмица като част от обявения през август миналата година план за диверсификация на доставките на ядрено гориво.

 

 

 

Първи енергоблок на АЕЦ „Темелин” беше спрян на 1 март за ППР и презареждане и е планирано да бъде включен отново към мрежата на 30 април.

При презарядката шест горивни касети на Westinghouse, от общо 163 ще бъдат заредени в активната зона на реактора с цел да се оцени тяхната работа в комбинация с горивото, доставено от TVEL.

„Това не означава преминаване към американско гориво. Това е само тест за проверка на възможностите и получаване на ноу-хау от двете страни, преди да бъде избран доставчика за следващия договор“, каза Богдан Зронек, член на борда на директорите на ЧЕЗ и директор на дивизиона за ядрената енергетика.

Той добави: „Със съществуващия производител сме сключили договори за доставка на обеми гориво до 2023 година, а договорът ни позволява да изберем допълнителни презареждания, ако е необходимо.“

Въпреки че горивото на Westinghouse ще представлява едва 3% от общия брой горивни касети в реактора, преди въвеждането му в експлоатация предшестват строги лицензионни процедури, уточниха от ČEZ.

„Разбира се, безопасността е основен приоритет, поради което процедурата по лицензиране отне почти три години и са създадени над 70 технически доклада, анализи и оценки, които общо съставляват над 7000 страници“, каза директорът на АЕЦ „Темелин“ Ян Крумл (Jan Kruml).

Шестте горивни касети от Westinghouse Electric Швеция ще работят заедно с тези от TVEL, която осигурява АЕЦ „Temelín” с гориво от 2010 година.
„Миналата година електроцентралата получи 48 модернизирани горивни касети от TVEL за презарядката на втори енергоблок за съвместна работа с оригиналния вид гориво“, добавиха от ČEZ

Една трета от горивото на първи енергоблок ще бъде заменена по време на спирането му.
През втората половина на юни се предвижда спиране на 2 блок.
От началото на годината АЕЦ „Темелин” е произвела 3,97 TWh електроенергия, казаха от ЧЕЗ.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/CEZ-set-to-test-Westinghouse-fuel-at-Temelin

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари