ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ одобриха тайната доставка на ядрени технологии за Саудитска Арабия

30.03.2019

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери одобри шест тайни разрешения на компании за продажба на ядрени технологии и помощ за Саудитска Арабия, според копие на документ, видян от Ройтерс в сряда.

 

Администрацията на Тръмп тихо преследва по-широко споразумение за споделяне на американската ядрена енергетика с Саудитска Арабия, която има за цел да изгради поне две атомни електроцентрали. Няколко държави, включително Съединените щати, Южна Корея и Русия, се състезават за тази сделка, а се очаква победителите да бъдат обявени по-късно тази година от Саудитска Арабия.

Одобренията на Пери, известни като разрешения по част 810, позволяват на компаниите да извършват предварителна работа по ядрената енергетика преди всяка сделка, но не и на оборудване, което ще влезе в централата, съобщи източник, който познава споменатите споразумения при условие за анонимност. Първоначално одобренията бяха съобщени от Daily Beast.

Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката (NNSA) заяви в документа, че компаниите са поискали от администрацията на Тръмп да запази тайните на одобренията.

„В този случай всяка от компаниите, които са получили специално разрешение за (Саудитска Арабия) са ни предоставили писмено искане разрешението им да бъде задържано от публично освобождаване“, се казва в документа на NNSA. В миналото министерството на енергетиката направи предишните разрешения от част 810 достъпни за обществеността, за четене в централата си.

Длъжностното лице от Министерството на енергетиката заяви, че исканията съдържат информация за собственост и че разрешенията са преминали през процес на одобрение от няколко агенции.

Много законодатели в САЩ са загрижени, че споделянето на ядрени технологии със Саудитска Арабия в крайна сметка би могло да доведе до надпревара за ядрени оръжия в Близкия изток.

Премиерът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви пред CBS миналата година, че кралството ще разработи ядрени оръжия, ако неговият съперник Иран го направи. В допълнение, кралството от време на време отблъсква против приемането на американски стандарти, които биха блокирали двата пътя за потенциално създаване на делящ се материал за ядрени оръжия – тайно: обогатяване на уран и преработване на отработено гориво.

Загрижеността в Конгреса относно споделянето на ядрени технологии и знания със Саудитска Арабия се увеличи след като американският журналист Джамал Хашоги беше убит миналия октомври в саудитското консулство в Истанбул. Разрешителните по част 810 са издадени след ноември 2017 г., но от документа не е ясно дали някой от тях е направен след убийството на Khashoggi.

Представителят Брад Шърман, демократ, призова държавния секретар Майк Помпео по време на изслушване в Конгреса в сряда да обяви имената на компаниите, които са получили одобренията до средата на април, а Помпео каза, че ще разгледа въпроса.
Шърман каза също, че администрацията на Тръмп се е опитала да избегне конгреса, като е споделила ядрената енергия с кралството.

Представител Брад Шърман, демократ, призова държавния секретар Майк Помпео по време на изслушване в Конгреса в сряда да обяви имената на компаниите, които са получили одобренията до средата на април, а Помпео каза, че ще разгледа въпроса. Шърман каза също, че администрацията на Тръмп се е опитала да избегне конгреса, като е споделила ядрената енергия с кралството.

Оригиналът вижте на: https://www.reuters.com/article/us-usa-saudi-nuclear/u-s-approved-secret-nuclear-power-work-for-saudi-arabia-idUSKCN1R82MG?il=0

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари