ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Карта на замърсяването на въздуха на Земята с азотен двуокис – NO2

28.02.2019

Проблемите с екологията се наблюдават не само в големите градове но и в океаните.
Изследователите на Descartes Labs са публикували актуална карта на замърсяването на въздуха по целия свят, където неблагоприятните за хората области се показват с ярки петна и нишки.

 

На тези места са регистрирани най-мащабните емисии на азотен диоксид, образувани в процеса на изгаряне, като източниците на този газ са автомобили, електроцентрали, фабрики, горски пожари, строителна техника и дори косачки.
Очаквано, най-голяма концентрация на газ се наблюдава в големите градове и индустриалните центрове. Обаче се срещат светли нишки и в океана – обикновено това са маршрутите на корабите.

Създаването на такава карта стана възможно с помощта на космическия спътник Sentinel 5P, стартиран през октомври 2017 година.
Изследователите са събрали огромен брой изображения, получени от него и са формирали от тях едно изображение, обхващащо цялата Земя.

Sentinel 5P е само едно от цялото семейство сателити, стартирани от Европейската космическа агенция и предназначени за наблюдение на нашата планета.

Неговите „братя“ например проследяват промените в нивото на растителността, разликите в температурите и дори пукнатините в антарктическите ледове.

Да не забравяме, че наскоро учените допуснаха за връзката между състоянието на въздуха и уеличеното слабоумие сред местните жители в най-замърсените региони.

Източник: http://techno.bigmir.net/discovery/1607680-Opublikovana-karta-zagrjaznenija-vozduha-Zemli

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари