ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нарендра Моди – Възможно е Южна Корея да участва в изграждането на АЕЦ в Индия

28.02.2019

Администрацията на президента на Южна Корея съобщи, че по време на южнокорейско-индийските преговори на високо ниво премиерът на Индия Нарендра Моди е предложил на Южна Корея да участва в строителството на АЕЦ.

 

Индия заема трето място в света по изпускане на въглеродни газове в атмосферата и планира да развива ядрената индустрия за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

В страната се реализират мащабни проекти за строителство на АЕЦ, един от които ще бъде АЕЦ „Джайтапур“ в щата Махаращра. На срещата южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че ако Индия ще строи АЕЦ, то корейските предприятия могат да допринесат много в изграждането им.

Индия възнамерява да увеличи дела на електроенергията от АЕЦ от настоящите 3,2% до 25% през 2050 година. За тази цел в страната се строят шест енергоблока и се планира изграждането на още 35.
През 2017 г. Индия поръча строителство на шест енергоблока на Westinghouse, но плановете не се осъществиха заради банкрута на американската компания. Westinghouse възлагаше производството на основното оборудване за ядрения реактор на южнокорейската Doosan Heavy Industries & Construction.

За строителството на АЕЦ в Индия, Южна Корея ще си съперничи с руската корпорация „Росатом“, която построи Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ и в момента изгражда още два енергоблока.

Източник: www.news.chosun.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари