ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бъдещето на чистата енергетика зависи предимно от четири метала

21.02.2019

Възобновяемите източници на енергия трябва да променят икономиката на целия свят. Мястото на доставчиците на нефт на световния пазар ще заемат производителите на метали, необходими за вятърните генератори и за слънчевите панели.

Борбата с климатичните промени невъзможна без чиста енергия. Обаче, за да се произвеждат повече слънчеви панели, вятърни турбини и акумулатор за електромобили човечеството се нуждае от по-специфични ресурси.
В някои случай на увеличаването на производството няма да е сложно – например, силицият, необходим за слънчевите панели, на Земята е предостатъчен.

Обаче други аспекти на чистата енергетика ще изискват значително увеличаване на някои полезни изкопаеми и изменения на веригите на доставките, отбелязва Verge.

Неодим (Nd)

Неодимът е редкоземен метал със сребрист цвят, който се използва за мощни магнити за вятърни генератори и двигатели електромобили.
Въпреки названието му, този метал не е толкова рядък, обаче 85% от доставките в света се контролират от Китай. В други страни има няколко рудници за добив на неодим, но дори и те се обръщат често за преработката му към Поднебесната.

Според учените, за да се направят доставките на неодим устойчиви, трябва да се вложат средства за разузнаване на нови находища.

Мед (Cu)

Този метал е широко разпространен, но хората продължават масово да експлоатират находищата, открити още през деветнадесети век.

Намирането на нови залежи на малка дълбочина и получаването на разрешителни за добив отнема години за фирмите. Но нали медните проводници са в основата на почти всички възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

 

 

Новите технологии могат да съживят добива на мед.
Например, в Аризона се прилага нов, по-екологичен метод за добиване.
В Западна Австралия и пустинята Атакама в Южна Америка започват да използват роботизирани системи в медните находища. Вероятно такива машини ще помогнат да се разработят дълбоките находища, които засега са недостъпни за хората.

Големите акумулиращи системи

Един от ключовите елементи на чистата енергетика е съхранението на електроенергия, което ще осигури непрекъсваемо електроснабдяване, когато вятърът не духа и слънцето не свети.
За тяхното производство са необходими литий и кобалт.

Основните производители на литий днес са Австралия и страните от Южна Америка. Анализаторите предполагат, че ситуацията ще се промени скоро: с нарастването на възобновяемите енергийни източници, нови проекти за добив на литий ще се появят в Канада, САЩ, Великобритания и Чешката република.

Но доставките на кобалт от Демократична република Конго най-вероятно не може да бъде заменени.
Миналата година 70% от световния кобалт идва от тази бедна африканска страна.

Методите за производство, включително детският труд, бяха силно критикувани. Някои стартиращи фирми работят по създаването на акумулаторни батерии без кобалт и извличане на този метал от отработили ресурса си акумулатори, но засега тези планове са далеч от реализация.

Екологични проблеми

Експертите предупреждават, че увеличаването на добива ще има висока цена за околната среда.
Въпреки това, ползите от развитието на възобновяемата енергетика ще надхвърлят значително разходите, защото само изоставянето на изкопаемите горива може да спаси планетата от климатична катастрофа.

Старата електроника – решение за преодоляване на дефицита

Има още един оскъден ресурс.
Според експерти от Холандия, в света среброто и редкоземните метали няма да са в достатъчно количество за да осигурят пълен преход към възобновяема енергия до 2050 година.
Проблемът може да се реши само чрез рециклиране на старата електроника.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/budushchee-chistoi-energetiki-zavisit-vsego-ot-chetyrekh-metallov?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари