ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Росатом започва изпитване на толерантно гориво за руски и чуждестранни леководни реактори

29.01.2019

Първите експериментални топлоотделящи сборки (ТВС) руско производство, базирани на толерантно ядрено гориво, са заредени във водните кръгове на изследователския реактор МИР в Държавния изследователски институт по ядрена физика (ГНЦ НИИАР - Димитровград, Уляновска област) за провеждане на изпитания.

 

Проектът се реализира като част от проекта на Горивната компания на Росатом „ТВЭЛ“ за създаване и извеждане на пазара руско толерантно ядрено гориво, устойчиво на тежки аварии.

Двете експериментални горивни касети, произведени в Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“, част от горивната компания „ТВЕЛ“), се състоят от топлоотделящи елементи с размери съответстващи на ВВЭР и PWR в четири различни комбинации от материали на тръбичките и на горивната матрица.

Горивните таблетки са произведени както от традиционния уранов диоксид, така и от ураново-молибденовата сплав с повишена плътност и топлопроводимост.

Като материали за облицовка на топлоотделящите елементи (твел) се използват или циркониева сплав с хромово покритие или хром-никелова сплав.
Всяка топлоотделяща сборка (ТВС) съдържа 24 топлоотделящи елемента (твел) с различни комбинации от материали.

В реактора МИР за горивните касети ще се създадат условия, които са възможно най-близки до условията на експлоатация  и параметрите на топлоносителите на енергийните реактори ВВЭР и PWR.

Конструкцията на изследователския реактор позволява едновремено да се извършват изследвания в отделни кръгове, което е особено важно при едновременното изпитване на гориво за реактори от руски и чуждестранни проекти.

„Производството на експериментално толерантно гориво бе предшествано от мащабна работа на учени и проектанти на горивния отдел на“ Росатом „.
Проведени бяха задълбочени научни изследвания, разработени бяха нови технологии за нанасяне на покрития и контактно-челно заваряване и успешно преминаха лабораторнитенизпитания на образците.“

„Изборът на конкретни материали се дължи не само на научните изследвания, но и на дългогодишния опит на руския ядрен отрасъл, тъй като някои от тях успешно се използват в конструкциите на горивото за изследователски реактори, както и в активните зони на енергийните и транспортните реактори“, отбелязва вицепрезидент по научно-техническата дейност на АО „ТВЭЛ“ Александр Угрюмов.

Първата фаза на реакторните изпитания и изследванията на толерантното гориво след изваждането му от реактора ще бъдат завършени през 2019 година.

На базата на получените данни предстои да се определи оптималната комбинация на материалите за покритието, както и да се извършат разчети и обосноваване на неутронно-физичните характеристики на активните зони на водно-водните реактори.

Следващата важна стъпка ще бъде зареждането в енергийния реактор на една от руските АЕЦ на експериментални горивни касети с отделни твелове в толерантно изпълнение“.

Подробности на: https://www.tvel.ru/presscentre/news/80025c80489de52ca27dbafd9e0309d0

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари