ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция дрон на „Greenpeace” пусна димна бомба в завода за преработка на ОЯГ

28.01.2019

Безпилотен летателен апарат на международната природозащитна организация „Грийнпийс“ пусна в петък димна бомба в завода за преработка на отработено ядрено гориво в Ла-Яг (Orano nuclear facility in La Hague) в Западна Франция.

 

 

Това е съобщил в петък представител на френската група  „Orano“ за агенция „Франс Прес“.
„В петък сутринта системите за сигурност на комплекса Ла-Яг откриха проникване в зоната на два безпилотни самолета, единият от които пусна димна бомба на покрива на едно от хранилищата за отработено ядрено гориво“, заяви представител на компанията.

Той увери, че „това не е довело до намаляване на нивото на сбезопасност“.

Отговорността за действията, извършени на територията на един от най-големите ядрени комплекси в света, бе поета от френския клон на „Грийнпийс“.

Съобщение за това е публикувано в профила на организацията в Twitter и е придружено със снимки.
В същото време организацията подчертава, че счита за уязвим този ядрен обект, „в който се съхранява еквивалент на стотици активни зони на ядрени реактори, но покривът му е направен от обикновен метален лист, който не може да защити басейните, пълни с радиоактивни материали, в случай на злонамерени действия от въздуха“.

„Orano“ е уведомила властите за инцидента и обяви намерението си да подаде жалба за нарушение на разпоредбите, регулиращи експлоатацията на ядрени съоръжения.

Подробности на: https://tass.ru/proisshestviya/6042108

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари