ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японската MITSUBISHI не се е отказала от проекта за АЕЦ „Синоп” в Турция

12.12.2018

Слуховете в японските медии за съдбата на проекта за АЕЦ „Синоп“ в Турция, който се реализира от международен консорциум начело с Япония, бяха отхвърлени от компанията изпълнител Mitsubishi и японското правителство.
Но Япония се притеснява от увеличаването на разходите по проекта.

 

Според информация в японските медии, преразглеждането на изискванията за безопасност след аварията в АЕЦ „Фукушима“ както в страната, така и в чужбина, е довело до увеличаване на стойността на проекти като АЕЦ „Синоп“.

Смята се, че колебанията на валутните курсове това лято също могат да препятстват реализирането на проекта. Има слухове, че японската страна е предложила повишаване на стойността на електроенергията от атомната централа, за да се покриват растящите разходи за проекта, но турската страна не иска да го прави заради обществената реакция.

Сега Япония има два големи международни проекта. Първият е за АЕЦ „Синоп“, а вторият е за АЕЦ в Уелс по проект на Hitachi. Вторият проект е критикуван от британските еколози, тъй като централата ще бъде разположена на пътя на мигриращите арктически птици.
Ако и осъществяването на проекта в Синоп е под въпрос, тогава британското начинание може да се окаже последно за ядрената индустрия на Япония, която и така изпитва затруднения на чуждестранния пазар след аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Източник: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/1163717/Sinop_Nukleer_Santrali__Mitsubishi__Cekilmedik__diyor__tereddutler_neler_.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари