ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика е включена в проекта за енергийната политика на Полша

28.11.2018

Министерство на енергетиката на Полша представи проекта си за енергийната политика на страната. Обществените консултации ще продължат до 15 януари 2019 г.

 

 

 

Министърът на енергетиката Кшищоф Тхужевски подчерта, че проектът отчита едновременно значителния ръст на енергопотреблението в страната (от 160 TWh през 2018 гoдина до 230 TWh през 2040 година) и необходимост от осигуряване на енергийна независимост.

В същото време планът съответства на очакванията на ЕК за съкращаване на СО2 до 30% през 2030 г. в сравнение с 1990 г.
През 2030 г. 60% от енергията в Полша ще се произвежда от въглища (в момента е 80%), а през 2040 г. делът им ще падне под 30%.
Ръстът на енергопотреблението ще се покрива за сметка на други местни източници като АЕЦ, например. До 2033 г. се планира пускането на първия ядрен енергоблок в страната, а след това до 2043 г. на още енергоблокове. Общата мощност на АЕЦ трябва да достигне 6-9 гигавата. Не се отдава предпочитание на определена технология, като в проекта е споменато само, че това ще бъдат реактори от поколение „3“ или „3 плюс“. При това Тхужевски подчерта, че окончателното решение по въпроса за ядрената енергетика предстои да бъде взето от правителството.

Подробности на: http://world-nuclear-news.org/Articles/Nuclear-included-in-Poland-s-draft-energy-policy

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари