ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайското „изкуствено слънце“ достигна 100 милиона градуса по Целзий за ядрен синтез

16.11.2018

С помощта на експерименталния усъвършенстван свръхпроводим токамак (EAST), наречен китайското „изкуствено слънце“, физиците успяха да загреят плазма до 100 милиона градуса по Целзий.
Това е 6 пъти повече от температурата на слънцето.

 

В рамките на този експеримент учените са постигнали показатели, които се приближават до физическите условия, необходими за работа на реактор на термоядрен синтез в стабилен режим.

Опитът е проведен от експерти на Китайския институт за плазмена физика. Китайската инсталация се нарича „изкуствено слънце“, защото създава необходимите условия за ядрен синтез чрез сливане на ядрата на водорода, както става в ядрата на звездите.
Но за разлика от небесните тела, в токамака се използва не обикновен водород, а негови изотопи – деутерий и тритий, които се извличат от морска вода.

EAST е с височина 11 метра, ширина 8 метра и тежи 360 тона.

Учените са успели да постигнат рекордната температура, използвайки различни нови технологии за загряване и контролиране на плазмата, но са успели да я задържат в това състояние само за 10 секунди.

Подробности на: https://www.abc.net.au/news/2018-11-15/china-attempts-to-create-an-artificial-sun/10495536

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари