ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мениджър за един ден – Шестчасов работен ден проведоха млади мениджъри в Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”

01.11.2018

Шестима млади мениджъри заеха ключови ръководни позиции в Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) на 30 октомври 2018 г. в рамките на националната инициатива „Мениджър за един ден”, организирана от „Джуниър Ачийвмънт – България”.

 

Венцислав Киров, Емануил Балачев, Антоан Червенски, Стефан Джурков и Силвана Стоянова от ПГЯЕ „Игор Курчатов” в Козлодуй оглавиха съответно работата в специализираните поделения „Извеждане от експлоатация 1-4 блок”, „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци”, „Радиоактивни отпадъци”, в управление „Международни проекти” и „Информационен център”.

 

Денят на Калина Колева от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов”, в ролята на изпълнителен директор, започна в Главно управление на Предприятието – София, с преглед на текущите задачи, след което тя пристигна в Козлодуй за среща с колегите си.

За времето, в което управляваха дейностите в ДП РАО, младите мениджъри участваха в оперативки, разпределяха наряди, водеха вътрешна кореспонденция, присъстваха на технически съвети, извършиха обходи на основни съоръжения, близко напътствани от своите ментори. Близо 6-часовият работен ден за всички завърши с голяма обща делова среща, на която „изпълнителният директор” постави на вниманието на останалите млади мениджъри и на техните наставници реални теми, свързани с изпълнението на задачите на ДП РАО до края на годината.

На финала младите хора – участници в инициативата, се обединиха в основните си изводи, че за да извършват действително след време управление от такива позиции са необходими много знания и компетентност, както и способност да се носи отговорност.

Ето още от техните впечатления.

Венцислав Киров: „Ще запомня днешния ден с обзорното място, откъдето видяхме реакторната зала на 1 и 2 блок, които вече не работят. Научих много нови неща и че управлението на РАО е перспективна област, в която си заслужава да се инвестират време и усилия. Искам да благодаря и на всички хора, които отделиха време, за да ни покажат толкова много от своята работа.”

Емануил Балачев: „Интересно ми беше да разгледам съоръженията и да науча за новите инсталации, които се въвеждат в процесите за управление на РАО. Чувствам се въодушевен и това засилва интереса ми към работата на Предприятието.”

Антоан Червенски: „Изключително съм впечатлен от технологията за преработка, пресоване и циментиране на твърдите и течните РАО –  в специализираното поделение ми разказаха много подробно за това. Зарадвах се на пожеланието някой ден да заема наистина позицията на главен инженер и на този етап си поставям този стремеж за приоритет.”

Стефан Джурков: „Имах много хубав ден. Станах свидетел как се работи с Европейската банка за възстановяване и развитие и други международни институции. Не е имало досега къде да видя такъв процес съвсем реално.”

Силвана Стоянова: „Много съм удовлетворена – от начина, по който бяхме посрещнати, от нещата, които научихме. Аз лично бях особено впечатлена от временното хранилище и от информацията, която получихме за кубовете там. Мисля, че днешният ден може да повлияе за бъдещи мои решения.”

Калина Колева: „Мисля, че най-сложното в работата на изпълнителния директор в едно такова предприятие е да съобрази задачите, които трябва да даде и на кого да ги постави. Определено е много голяма отговорност да мислиш за повече от хиляда души. Целият днешен ден е в главата ми, но мисля, че най-вълнуващият момент беше тогава, когато се запознах с изпълнителния директор, много запомнящо се. Всъщност, взех участие в сутрешната оперативка, разгледахме няколко въпроса. А посещението ми в Козлодуй ми даде възможност да развия реална представа за ДП РАО, досега тя беше само теоретична. Аз мисля, че професиите, свързани с управление на РАО, тепърва набират популярност и със сигурност тази сфера има перспектива в бъдещето. Намирам, че би било много интересно да се занимаваш с това. Много обичам химията, а след днешния ден съм впечатлена от възможностите на радиохимията. Давам си сметка, че това означава много учене и го приемам, защото зная, че към каквото и да се насоча в бъдеще някак ще означава много учене.”

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари