ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ „Тянван” – енергиен пуск на четвърти енергоблок

28.10.2018

На 27 октомври 2018 година в 06:53 часа местно време (01:53 – българско) бе извършен енергиен пуск на блок № 4 на АЕЦ „Тянван“, който се изгражда в Китай съгласно руския проект за АЕЦ с реактори ВВЭР-1000.

 

 

Четвърти блок изпрати първите киловатчасове електроенергия в електрическата мрежа на страната.

В съответствие с разрешението, получено от китайския регулатор, реакторната установка на енергийния блок № 4 бе изведена до 25% ниво на мощност, след което бе извършен толчок (развъртане – б.р.) на турбината, извършени са електрически изпитания на системата за възбуждане на турбогенератора (ТГ) и на оборудването за предаване на електроенергията в енергийната система на страната.

Накрая блокът бе свързан към енергийната система.
Всички системи отработиха съгласно проектните алгоритми.

След това е необходимо да се тества работата на реактора при мощност от 200 MW и да се проведат динамични изпитания при нива на мощност от 50%, 75% и 100%.

След успешно преминаване на изпитанията ще се проведат демонстрационни тестове за непрекъсната работа на ергоблока при номинално натоварване в продължение на 100 часа.
При завършването им ще се извърши предварително приемане на енергоблока, което ще стане начална точка на двугодишния гаранционен срок на експлоатацията на блока.

„Енергийният пуск на четвърти блок на АЕЦ“ Тянван „е още една победа за екипа от руски и китайски специалисти.
Нашето партньорство, което продължи не едно десетилетие, ни позволява да говорим с увереност за по-нататъшното успешно продължаване на работата – пред нас е реализирането на още четири енергоблока от проекта ВВЭР-1200 – еволюционно развитие на проекта ВВЭР-1000″, заяви ръководителят на инженеринговия дивизион на държавната корпорация „Росатом” Валерий Лимаренко.

Източник: УПРАВЛЕНИЕ КОММУНИКАЦИЙ АО ИК АСЭ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари