ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


MTI – 3 причини атомните електроцентрали на Запад да са по-скъпи (това не е регламент)

05.10.2018

Експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT) в свое проучване, посветено на разликата в стойността на реализиране на проектите за нови ядрени енергоблокове в САЩ и Азия, отбелязват, че отговорността за по-високата стойност на ядрените енергийни проекти най-често е на регулатора.

Сътрудникът на Националната лаборатория в Айдахо и един от авторите на изследването Дейвид Пети (David Petti) отбелязва, че „На Изток – в Китай, Южна Корея и в ОАЕ, където енергоблоковете също се строят от корейци, стойността на проекта е 3-4 милиона долара за инсталиран MW, а на Запад стойността им е 8 милиона долара за инсталиран MW“.

Проучването е базирано на интервю с ръководителите както на успешни, така и на неуспешни проекти. За учудване на учените, стойността на проекта за АЕЦ не зависи нито от технологията на реактора, нито от строителството на турбините и другите съоръжения.
Експертите са открили, че основната част от разходите се пада на подготовката на мястото за строителството и други дейности, които не са свързани с ядрения остров.

Пети отбеляза какви дейности най-често спомагат за увеличаването на разходите –подготовката на проекта, управлението на строителството и веригата от доставки и работната сила.
Така стойността на проектите в САЩ се е увеличила, тъй като строителството започва още преди да бъде окончателно завършен етапът на проектирането.
Пети смята за важно наличието на напълно оформен проект преди преминаване към етапа на неговото непосредствено осъществяване.
При управлението на строителството е необходимо проектът и неговите ръководители да могат лесно да се адаптират към неизбежните промени.

Сред неуспешните проекти е АЕЦ „Ви Си Самър“ в Южна Каролина, който бе прекратен поради сериозно превишаване на планираните разходите. Друг проект, който има драстични бюджетни надхвърляния, но засега все още оцелява е АЕЦ „Вогтъл“ в Джорджия.

Източник: https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2018/10/01/3-reasons-nuclear-reactors-are-more-expensive-in-the-west-hint-its-not-regulation/#2a02fa2b5d1a

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари