ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Природният ядрен реактор в Окло разкри тайната – как могат да се съхранят ядрените отпадъци за милиарди години

17.08.2018

Екип от учени от Американската лаборатория за военноморски проучвания и Вашингтонския университет изучиха проби от единствения известен природен ядрен реактор, който се намира в Африка. Оказва се, че там радиоактивните изотопи на цезия, който е един от най-опасните продукти от разпада на уран, се поглъща от атомите на рутения.

 

 

С помощта на откритието авторите се надяват да разработят нови, по-безопасни начини за съхранение на отработено ядрено гориво.
Резултатите от изследванията са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

На земята съществува един природен ядрен реактор «Окло”, който се намира в Габон в Западна Африка.
Днес той не е активен, тъй като с естествения разпад, концентрацията на необходимия за верижната реакция изотоп на уран-235 е паднала под критичното ниво.
Но преди 1,8 милиарда години в „реактора“ се е извършвало активно делене. Порестите уранови руди са се пълнили с подпочвени води, които от своя страна са забавяли неутроните. Отделяната от верижната реакция топлина е изпарявала цялата вода и реакцията е спирала.

Американските учени са взели образци от скалите на „угасналия“ реактор. Учените са били заинтересовани от съдбата на цезия, тъй като неговите изотопи са най-опасни от продуктите от верижната реакция. Експертите достигнали до извода, че цезият бил погълнат от рутения пет години след завършването на верижната реакция и е останал „заключен“ на мястото в продължение на почти 2 милиарда години.

Дали това откритие може да се използва при разработването на нови способи за съхранение на ядрени отпадъци от АЕЦ не е сигурно, защото рутеният е твърде рядък земен елемент. Но авторите на проучването смятат да опитат да намерят вещество с подобни свойства.

Подробности на: https://www.vesti.ru/doc.html?id=3049339

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари