ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Белене“ – Вадим Титов – брифинг за журналистите акредитирани на международната конференция на Булатом във Варна – пълен запис

11.06.2018

Бих искал сърдечно да приветствам всички колеги и да поздравя всички за началото на форума Bulatom. Струва ми се, че днeшният ден показа – форумът на Bulatom достигна ново ниво. Булатом се превърна в един от ключовите международни форуми, където се обсъжда не само развитието на ядрената енергетика на България, но и глобалната програма.

 

 

И е много важно, че форумът на Bulatom се превърща в място за срещи на глобалните играчи в ядрената енергетика. Струва ми се, че това е много важно за България. България потвърждава своето място като една от ключовите страни за развитието на ядрената енергетика.

За мен и за държавната корпорация „Росатом“ е чест да участваме в това събитие. Имаме голяма делегация от „Росатом“ тук – два пъти по-голяма от миналата година, от нашите различни предприятия – и от горивната компания и от сервизната компания… За нас е чест да работим отново и в бъдеще с нашите български колеги.

Говорим за Росатом като евентуален стратегически инвеститор в атомната централа. Има ли такъв интерес?

Кого бихте поканили за сътрудничество, ако имате такъв интерес?

Въпросът ми също е дали е заявен писмен интерес за нещо подобно?

Преди всичко искам да поздравя нашите български колеги за факта, че правителството на България внесе в Народното събрание решение за възобновяване на проекта Белене.

Всъщност това означава, че българското правителство потвърждава ангажимента си към развитието на ядрената енергетика. Това е много важно за нас, както компания, която се занимава с ядрена енергетика – още една страна подчертава ангзажимента си към развитието на ядрената енергетика, и това е много добро.

Както знаете, днес и утре в Народното събрание има дебати как да се вземе решение по проекта Белене.

Държавната корпорация смята, че на първо място е необходимо да се изчака решението на Народното събрание и формулирането на това решение, за да се разбере какви деиствия могат да бъдат предприети и каква може да бъде нашата реакция към това решение.

По-специално, ще бъде много интересно да се разберат някои основни дефиниции на „стратегически инвеститор”, какво стои зад това, какви условия българската страна ще счита важни за себе си.

Очевидно е, че в света на атомните електроцентрали, които ще бъдат 100% частни няма. Очевидно е, че участието на държавата в изграждането на АЕЦ е необходимо под една или друга форма. Тази форма може да бъде различна и в много проекти в света тя може да бъде напълно различна.

Значението на участието на държавата се дължи на факта, че процесът на изграждане на атомни електроцентрали е изключително дълъг и много труден.
От друга страна, това е процес, който има положително въздействие върху икономиката и създава работни места, позволява участието на местни компании. Всичко това е изключително важно от гледна точка на развитието на националната икономика.

Ето защо, повтарям, трябва да изчакаме решението на Народното събрание, да погледнем формулировката и да действаме в съответствие с тези изявления, включително и като разработим нашето възможно предложение.

Официално никой ни не се е обърнал писмено към нас. Доколкото разбирам, това беше невъзможно, защото в България действа решение на Народното събрание от 2012 година за мораториума върху проекта. Доколкото разбирам, един от възможните варианти на решението на Народното събрание е да даде на Министерството на енергетиката мандат да провеждане на преговори със заинтересовани участници. Ние, разбира се, сме готови за това. Имаме работни, добри отношения с български партньори. Мисля, че няма да е трудно провеждането на такива консултации в най-кратки срокове.

В същото време, нали знаете, наскоро се проведоха редица официални срещи, както на нивото на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, така и на нивото – генерален директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. И „Росатом“ на тези срещи потвъждаваше пред българската страна на готовността ни да помогнем на българските колеги като изпълнители на проекта, тъй като проектът е разработен от нас, оборудването е произведено от нас под наш контрол. Ето защо е логично да сме готови да завършим този проект в съответствие с решението на българското правителство, ако такова ще последва.

Кой ще бъде строителят или стратегическият инвеститор?

Разбирам какво искате да чуете от мен. Но разберете как може да се правят някакви  коментари относно готовността за инвестиране, ако не само, че не сме провели подробни преговори с нашите български колеги, дори нямаме и решение на Народното събрание по този въпрос.
Изглежда ми преждевременно да говоря по този въпрос днес.

С други думи, никога не е ставало въпрос след 2012 година, че Росатом може да бъде инвеститор или акционер в проекта?

Разбрах въпроса. Такива дискусии са възможни, когато хората се насочват към практическото изпълнение на проекта. Трябва да разберем … повтарям отново, днес не е ясно за нас и на вас как ще изглежда формулировката на решението на Народното събрание.

„Росатом“ има опит в инвестирането в проекти за изграждане на атомни електроцентрали. За нас това не е невъзможно. Но както винаги се случва, всички подробности трябва да се обсъждат последователно, в момент, когато волята на българското правителство е за това.

Въпросът е, че вие имате бюджет. В този бюджет би трябвало да има заложени някакви пари за инвестиции. Имате ли такива?

Мога да кажа, че Росатом има достатъчно пари, защото сме успешна компания. Записахме нетна печалба за последните няколко години измерена в милиарди евро. Така че, щом ме питате – «Росатом” има потенциални пари , ще повторяя отново…

Тъй като няма официална причина за преговори, за какво тогава може да се говори?

Заинтересовани ли сте да участвате в част от проекта, примерно при изграждане на централа по китайски проект, защото вие преди казахте, че вашите интереси за разностранни?

Това, от което сме абсолютно заинтересовани е – проектът Белене да се развива и да бъдат монтирани и пуснати в експлоатация двата реактора ВВЭР произведении специално за този проект. Мисля, че това е нашият общ интерес с българската страна. Всички останали подробности относно това до каква степен, под каква форма и в какъв формат ще бъдем готови да предложим на българската страна участието ни в проекта, изискват допълнително обсъждане.

Понеже казахте, че Росатом е била инвеститор в редица други проекти, то говорим за инвеститор, който отпуска финансиране , примерно както е за Акую и Пакш, или инвеститор в неруски ядрени централи? Ако да, то бихте ли ни посочили къде?

Мога да кажа, че имаме няколко възможности за това как да осигурим финансиране за нашите проекти.
В случая с Paks, ние не сме инвеститор. В случая с Paks собственикът е унгарското правителство, което, за да финансира проекта, привлича руски държавен заем при много благоприятни условия, покривайки 80% от стойността на централата.

Защо инвеститорът смята този формат за ефективен (имам предвид унгарското правителство)? Тъй като условията на заема са много по-добри от пазарните. Привличайки финансиране в тази форма, унгарската страна постави желанията си на степента на участие на унгарските компании в проекта – най-малко 40%. Основното нещо е, че при условията на споразумението заемът започва да се връща след пускането в експлоатация на централата.
Ето защо инвестиционното решение на унгарското правителство е по този начин да финансира изграждането на централата чрез държавен кредит.
В този формат разработваме проекти в Унгария, Беларус, Бангладеш, Индия и Египет.

Къде инвестирахме собствени средства като компания, това е проектът Akkuyu. В момента сме собственици на 100%. За нас тази инвестиция беше възможна и привлекателна, защото турското правителство подписа с нас някои споразумения за закупуване на електроенергията.
Освен това сега много очакваме появата на съинвеститори, които ще влязат в проекта от турската страна заедно с нас.

Във Финландия ние също сме инвеститор в проекта за изграждане на атомната електроцентрала Hanhikivi, където притежаваме 34% от проекта. Също така смятаме, че тази инвестиция е привлекателна, защото във Финландия други съсобственици, големи потребители на електроенергия, ще купуват тази електроенергия.

Разликата се дължи на факта, че в Турция държавната компания купува електроенергията, а във Финландия частните инвеститори решиха, че е важно за тях да имат евтина електроенергия.

Ето и трите основни формата, по които Росатом днес финансира проектите си. Има и четвърти, Който винаги приветстваме, когато клиентът напълно заплати за станцията. Това са нашите китайски партньори, с които ние имаме такъв тип взаимоотношения.

А с тях само в Китай ли работите или имате и други съвместни проекти?

На първо място искам да кажа, че интересът на компаниите, които бяха обявени днес – например компанията CNNC, компанията „Framatome“ или други компании – свидетелстват главно за факта, че проектът „Белене“ като проект за атомна електроцентрала е привлекателен. Ето защо, както казах в самото начало, това е положителен сигнал за нас. По отношение на съюзи, консорциуми, условия, е твърде рано да се говори.

А възможно ли е да участвате в консорциум с Areva, CNNC и този консорциум да придобие дял в проекта?

Очаквате ли някаква конкуренция от други фирми, държави?

Възможно е, напълно възможно е. Обикновено конкурсът, търгът, състезанията никога не са ни плашили. Участвахме в голям брой такива процедури.
Повярвайте ми, фактът, че днес Росатом има най-голямото портфолио от атомни електроцентрали на чужди пазари, потвърждава, че обикновено сме в състояние да предложим по-добри условия.

На база на примерите които ни дадохте за Аккую, Ханхикиви и Пакш 2, ако утре Народното събрание приеме решение, при което се изключва какъвто и да е вид държавна гаранция, то Росатом няма да е заинтересоване в участие?

От мен ще получите само такъв отговор, какъвто дадох по-рано

Как виждате едно състезание като стратегически инвеститори между Росатом и CNNC?

Разбирам, че би било много привлекателно за всички да видят такова надбягване.
Струва ми се, че всички компании, които по някакъв начин се интересуват от изпълнението на този проект, трябва да чакат две неща.
Първото е да се изчака решението на Народното събрание. Второ, трябва да чакаме официални разговори с българската страна, защото дори след решението на Народното събрание ще има много неща, които се нуждаят от изясняване. Без изясняване на тези подробности е невъзможно да се формира позиция „готови ли сте да участвате в този или друг формат?“.

Колко време ще отнеме погдоготвката за тези преговори и колко дълго ще продължат?

Ние ще бъдем готови да продължим с тях незабавно, а продължителността зависи от конкретните детайли.

Не не е затова – готови ли сме или не сме готови да доставим оборудването на ядрения остров.
Основното оборудване на ядрения остров е на територията на България.

Готови ли сте да предоставите производство на друго оборудване, например на турбинния остров на други фирми? Има и други фирми, които правят турбинно оборудване по-добро от руското.

Ние не сме напълно съгласни с вас. Но ако погледнете нашите проекти по целия свят, ще видите, че «Росатом» работи с различни доставчици на турбинно и спомагателно оборудване.

Тоест, готови ли сте на варианта – само ядреният остров да бъде руски?

Още веднъж ще повтарям отговора на вашия въпрос – «Росатом» има опит в работата с оборудване от други доставчици.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари