ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дефектните заваръчни шевове на трети блок на АЕЦ “Flamanville” с EPR-1600?

01.05.2018

Дефектите на заваръчни шевове, открити на блок № 3 на АЕЦ „Фламанвил“ (Франция) с реактор на EPR-1600, поставят под въпрос осъществимостта на текущия график, според който стартирането на блока трябва да започне тази година.

 

Проблемните шевове

Претенциите, които регулаторите сега имат към блока от 10,5 милиарда евро, касаят системата за контрол на качеството на клиента (EDF) и неговото наскоро придобито подразделение “Framatome”.

Първите съобщения за проблеми със заваръчните шевове се появявиха през февруари-март 2018 година.
Те се отнасят за 38 шева на паропроводите на втори контур, водещи от парогенераторите към турбината. Като цяло проблемът засегна четири тръбопровода.

В EDF коментарът беше изключително предпазлив.
Да, някои от шевовете не отговарят на изискваните спецификации, но това не засяга безопасността на енергоблока и графикът за строителството няма да се променя.

Регулаторът реагира по-сурово.
Според него става дума за възли, чийто провал не може да бъде смекчен от задълбочено трето ниво на защита, предназначено да управлява или смекчава последствията в случай на инциденти, които не могат да бъдат предотвратени. Съответно, към такива възли изискванията се увеличават.

От историята със шевовете почти веднага се интересуваха от френския парламент. Извиканият на 15 март за изслушване в един от комитетите, Доминик Мини, който ръководи ядрения парк на ЕФР, потвърди, че качеството на шевовете трябва да е такова, че да изключи възможността за разрушаването им в извънредни ситуации.

Всестранното разследване

Мащабните инспекции и повторни проверки, започнали през март, донесоха на EDF в още по-неприятни резултати.
Изследвайки около 150 шева, компанията беше принудена да признае – не само несъответствия в спецификациите, но и проблеми с качеството.

Регулаторите директно нарекоха контролът на качеството на шевовете от страна на EDF и „Framatome“-“несъответстващ“.
Ядрените специалисти ще трябва да разберат защо дефектите не са открити по време на редовните процедури за приемане на работата.

В същото време регулаторите похвалиха EDF за пролетното „цялостно“ изследване на заваръчните шевове, описвайки го като „съответстващо“. В същото време обаче регулаторите настоятелно препоръчаха на ядрените специалисти да разширят обхвата на изследването и да го проведат „и за други системи“.

В изказване по време на изслушването на 12 април във френския Сенат ръководителят на регулаторния орган на ASN Пиер-Франк Шеве потвърди, че ЕФР „е постигнал напредък“ при идентифицирането и премахването на „отклоненията“ в своите блокове.

Но общата ситуация в бранша очевидно не се харесва , защото по-нататък Шеве започна да говори за създаването под флага на ASN, осведомителна програма, която ще информира надзорниците за всички случаи на измами при производството и приемането на оборудване.

Има още един проблем – комуникацията с подизпълнителите.

EDF призна, че не запознала напълно подизпълнителя, който е отговарял за тях през 2012-2013 година, с изискванията за качество на шевовете.
В този случай обаче не всичко е ясно, например, някои от шевовете с дефекти бяха заварени през 2016 г., т.е. когато подизпълнителят вече е знаел за тяхното значение за безопасността.

Външните последствия

През май EDF ще предостави на регулаторите доклад за резултатите от проучването на шевовете и регулаторите ще трябва да направят присъдата си.
Каква ще бъде тя и няма ли да има друга промяна в графика и преразглеждане на прогнозата за „Flamanville-3″?
EDF обръща внимание на факта, че в общи линии това не е толкова важно.

„Трябва да е ясно, че енергоблокът EPR в атомната електроцентрала Фламанвил е демонстрационен и неговата стойност от 10 милиарда евро не е представителна“, заяви председателят на EDF Жан-Бернар Леви на парламентарните изслушвания на 11 април.

Така че в пряка реч. Според други оценки блокът струва 10,5 милиарда евро.

„Очевидно, нито китайците, нито индийците ще купят (новия) EPR, ако не намалим цените“, признава Леви. Според него ще бъде възможно да се очакват по-ниски цени с появяването на проекта EPR-2 – това е името на проекта на EPR NM.

Но ако интересът на Китай и Индия към новите поръчки за EPR все още не е достатъчен, британският проект „Hinkley Point C“ вече е влязъл в етапа на изпълнение. В Лондон те следят отблизо новините от Фламанвил, но досега не са предприели никакви действия във връзка с тях, поне в публичната сфера.

Източник: ATOMINFO.RU

Б.Р. – Публикувам таз статия с любезното съгласие на главния редактор Александр Уваров

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари