ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентите на Русия и Турция дадоха старт на пълномащабното строителство на АЕЦ”Аккую”

04.04.2018

На 3 април 2018 г. в община Гулнар (провинция Мерсин, Турция) се проведе тържествена церемония за изливането на „първия бетон“ на строителната площадка на атомната електроцентрала „Аккую“.
Това бележи началото на мащабно изграждане на първата турска атомна електроцентрала, построена от Росатом.

 

Президентът на Руската федерация Владимир Путин от и президентът на Република Турция Реджеп Ердоган взеха участие в церемонията чрез видеоконферентна връзка.

По време на церемонията обръщайки се към писъстващите В. Путин каза: „Първият енергоблок на атомната електроцентрала Аккую трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2023 година.

 


Възнамеряваме да поставим в Турция значителна част от поръчките, необходими за бъдещата централа.
Благодарение на проекта Аккую ще се появят нови, модерни и добре платени работни места в Русия и Турция, ще бъдат разработени усъвършенствани производства и технологии.
Строителството ще използва модерни инженерни решения, разходно-ефективни и надеждни технологии. Ще бъдат спазени най-високите стандарти за безопасност и най-строгите екологични изисквания.
Сигурен съм, че през 2023 г. цялата Турция ще почувства получаването на енергията, която ще бъде генерирана в тази електроцентрала, този високотехнологичен обект“.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че през 2023 година стартирането на атомната електроцентрала ще отбележи стогодишнината от провъзгласяването на републиката.

.“С пускането в експлоатация на атомната електроцентрала Аккую през 2023 година Турция ще се присъедини към семейството на страните с ядрена енергетика. Благодарение на Аккую, ние ще осигурим 10% от всички наши нужди от електроенергия „, каза той.

След приветствените слова лидерите на двете страни дадоха разрешение за започване на строителни работи. Беше даден старт на изливането на “първия бетон” в основата на реакторното здание на енергоблок № 1.

Много подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/prezidenty-rossii-i-turtsii-v-putin-i-r-t-erdogan-dali-start-nachalu-polnomasshtabnogo-stroitelstva-/

Tags: ,

One Response to Президентите на Русия и Турция дадоха старт на пълномащабното строителство на АЕЦ”Аккую”

  1. Красимир Христов on 04.04.2018 at 6:27

    С развитието на проекта за АЕЦ „Аккую“ можете накратко да се запознаете на: http://mk-turkey.ru/economics/2018/04/03/aes-akkuyu.html

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари