ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ядреното гориво трябва да се доставя от няколко производители – експертно мнение

29.03.2018

При доставките на ядрено гориво е необходим баланс.

 

Същността на процеса на диверсификация в ядрената индустрия не е да се премине от гориво от Руската федерация до пълно използване на горивото от Westinghouse или друг производител.
Важно е горивото да се доставя от няколко производителя.

Това заяви в интервю за ZN.UA, Игор Шевченко, директор на Държавния научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност (ГНТЦ ЯРБ). Наред с това, по негово мнение, украинският пазар едва ли може да бъде печеливш за четири-пет доставчици на ядрено гориво.

„Мисля, че трима доставчици ще бъдат най-доброто решение за Украйна“, казва директорът на ГНТЦ ЯРБ. „Сред потенциалните доставчици на ядрено гориво за Украйна е Китай“. Китай вече разполага с инсталация за производство на ядрено гориво за руските енергийни блокове.
Украйна трябва първо да завърши напълно процеса на лицензиране на американското гориво, от пилотно производство до търговска експлоатация, и едва след това е необходимо да се търси трети доставчик“.

Източник: https://zn.ua/ECONOMICS/yadernoe-toplivo-dolzhno-postavlyatsya-ot-neskolkih-proizvoditeley-ekspert-278371_.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари