ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Младежи от Козлодуй научиха повече за кариерните възможности в ядрената енергетика

24.03.2018

Кръгла маса, посветена на ориентирането на учениците към професии, приложими в атомната енергийна сфера, се проведе на 7 март в Средно училище “Св. св. Кирил и Методий”.
Организатори на събитието бяха Сдружение “Жените в ядрената индустрия” (WiN – България) и АЕЦ “Козлодуй”.

 

Срещата събра младежи от гимназиален етап от гр. Козлодуй, експерти от атомната централа и от други компании в отрасъла, представители на Община Козлодуй, БУЛАТОМ, WiN – България, Българското ядрено дружество, преподаватели от средните училища на Козлодуй и от водещи български университети.

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Андреев изпрати до участниците поздравителен адрес, в който изрази надежда младите хора да изберат кариера в ядрения сектор и подчерта, че хората са най-важният фактор, за да се гарантира просперитетът на отделната компания, регион или индустрия.

 

В рамките на събитието бяха обявени резултатите от конкурса на Сдружение “Жените в ядрената индустрия” – секция Козлодуй, посветен на 150-та годишнина от рождението на Мария Склодовска-Кюри.
Темата “Радиоактивността в съвременния свят” вдъхнови 47 младежи от трите козлодуйски училища, които показаха задълбочени познания и много талант в категориите “Презентация”, “Видеоклип” и “Рисунка”.
Най-добрите разработки бяха показани по време на кръглата маса, а авторите им получиха заслужени награди, осигурени от АЕЦ “Козлодуй”, Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” и БУЛАТОМ.

Във форума активно се включиха представителите на академичните среди – от Технически университет – София, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Русенски университет “Ангел Кънчев”, Технически университет – Варна, и Химикотехнологичен и металургичен университет – София.
Те запознаха средношколците с възможностите за теоретична и практическа подготовка, предлагани от висшите учебни заведения.

Елка Савова – началник на отдел “Човешки ресурси” в атомната централа, представи различните форми за стаж в най-голямото електропроизводствено предприятие в България, както и стипендиантската програма, стартирана от АЕЦ през настоящата година.

Румен Христов – главен технолог “Организация на експлоатационната дейност”, подчерта, че ядрената енергетика е индустрия, която се развива по утвърдени международни стандарти и че за всеки, обучен да работи на добро ниво в атомна централа, може да се каже, че е професионалист на световно равнище. Той изтъкна многото възможности, които получават придобилите квалификация в тази област – не само у нас, а и в чужбина.

В дискусията взеха участие и експерти и ръководители от проектантски и инженерингови компании, работещи в атомния отрасъл. Те споделиха различни практики за привличане на младите хора и начини за тяхното задържане. Своите позиции по темата споделиха и представителите на училищата и на местната власт.

Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че срещи в подобен формат са изключително полезни за всички страни и че диалогът между отделните образователни институции, бизнеса и бъдещите

професионалисти трябва да продължи.

Източник:

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари