ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран ще възобнови преговорите с МААЕ в средата на май

29.04.2012

Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще възобновят преговорите за ядрената програма на Техеран във Виена на 13 май, предаде в петък, Агенция Франс Прес, позовавайки се на представителя на Ислямската република в МААЕ Али Асгар Солтание.

„Следващата фаза на преговорите между Иран и агенцията ще се проведе на 13 и 14 май във Виена. Това решение допълнително демонстрира на желанието на Иран да си сътрудничи с агенцията… и това показва, че дейността на ислямската република в ядрената сфера има изцяло мирен характер“- казва Солтание, отбелязвайки, че този нов кръг на преговорите трябва да позволи, по-специално, да определи „формата на отговори на страната“ на въпросите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Делегацията от инспектори на МААЕ посети столицата на Иран на 21 февруари за преговори относно ядрената програма на страната. Предишната делегация на МААЕ посети Иран на 29-31 януари. 

Веднага след последното посещение на експерти от МААЕ заявиха, че техните представители са помолили да им се предостави достъп до военната база в Парчин, но иранските власти не са им дали разрешение за извършване такова  посещение. На свой ред, Солтание после каза, че делегация на МААЕ сама се е отказала да посети комплекса Парчин.

В доклада през февруари МААЕ изрази „сериозна загриженост“ за възможния военен характер на Иранската ядрена програма, съобщава агенция Франс Прес.

САЩ и други западни страни подозират Иран, че разработва ядрено оръжие под прикритието на мирна ядрена енергийна програма. Техеран отрича обвиненията, заявявайки че ядрената му програма е насочена изключително към задоволяване на нуждите от електроенергия на страната.

Редица държави и организации са приели различни резолюции срещу Иран, изисквайки той да гарантира пълна прозрачност на ядрената си програма и да докаже, че тя е единствено за мирни цели. Съединените щати в средата на февруари, разшириха списъка със санкции срещу Иран чрез въвеждане на допълнителни мерки срещу Министерството на разузнаването и сигурността на страната. В момента срещу Иран санкции действат четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

В средата на февруари, иранските власти съобщиха за въвеждане на три хиляди на нови центрофуги в завода си за обогатяване на уран в Натанз, с което броят им достигна 9000.

Б.Р. Припомням, че преди две седмици бяха възстановени разговорите между шесторката и Иран за ядрената програма. Те ще продължат на 23 май в Багдад.

Източник: http://energo-news.ru/archives/93814

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари