ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – продължаване срока за експлоатация без допълнителен престой

27.04.2012

За първи път присъствах на пресконференция организирана от АЕЦ “Козлодуй”. Благодаря да предоставената ми възможност.

След като публикувах прес-съобщението http://atominfo.bg/?p=6055 обмених информация с чуждестранни колеги за организацията на дейностите по продължаване срока за експлоатация на блоковете ВВЕР-1000. Оказа се, че засега в Русия това е завършено само на пети блок на НВАЕЦ, като блокът е бил спрян за една година без  7 дни. Експлоатационният срок е удължен с 25 години.

В Украйна вече е спрян първи блок на ЮУАЕЦ за изпълняване на модернизациите съгласно предписанията. Планираният престой за ППР  е удължен от 140 на 228 денонощия. Действащата лицензия за експлоатация изтича в края на годината.

Въпросът ми към изпълнителния директор беше свързан с необходимия ресурс от време за допълнителен престой на блоковете във връзка с реализацията на втория етап от Програмата.

А. Николов: “На пети и шести блок преди Програмата за модернизация, правихме планови годишни ремонти (ПГР) около стотина дни. Имаме и рекорд от 115.

По време на реализацията на Програмата за модернизация, договорът, който беше сключен с изпълнителите Уестингхаус, Сименс, Арева и всичките руски компании обединени под Атомстройекспорт беше, че АЕЦ “Козлодуй” се задължава да обезпечи 90 дневен срок за ПГР на всеки блок поотделно, за да могат да си реализират задачите (мероприятията).

В хода на изпълнението на тази програма, въпреки договорите, ние успяхме да слезем до 70 дни. След като се изпълниха тези договори АЕЦ “Козлодуй” слезе рязко на около 50 дневни ПГР, които продължихме да  оптимизираме и за миналата година без всякакви компромиси с безопасността стигнахме до 37 дни на пети блок и 33 дена на шести блок.

В реализацията на втората част от този етап, това е изпълнението на предписанията от договора, който завчера подписахме, плановете ни са да не се увеличава продължителността на ПГР на блока повече от 45 денонощия. Въпреки, че ще се стараем да са по-малко. Разбира се, на всеки е ясно и лесно може да се сметне какво означава един ден работа на един блок на 1000 MW.”

На уточняващия въпрос на Елена Иванова от вестник Телеграф - „Колко време ще е необходимо за подмяна на оборудването след като бъдат одобрени плановете?“, изпълнителният директор Александър Николов отговори:

“По принцип в света има практики, когато се правят сериозни модернизации, блоковете да бъдат спрени, примерно, за шест месеца и се реализират всичките модернизации. Например това е практика, която доста често се използва в Западна Европа. Даже на една централа в Холандия блокът беше спрян за една година и се реализират ударно всички модернизации.

При нас такава практика няма и ние практически не предвиждаме удължаване на плановия годишен ремонт с цел реализацията на нововъведения над рамките на планирания ремонт, който съгласно бизнес програмата ни е 45 дни.

Това, че ние успяваме да пуснем блока за 35 дни е много добре за нас, просто показваме добра организация, но в бизнес плана за следващите 5 – 7 години са предвидени продължителност по 45 денонощия и нямаме намерение, на тоя етап, тия продължителности да стават по-големи, въпреки тежките модернизации.”

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари