ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Протести на населението срещу пуска на АЕЦ “Куданкулам”

30.09.2011

Повече от 100 човека в южна Индия са обявили безсрочна гладна стачка против планирания пуск на АЕЦ “Куданкулам”, поддържат ги хиляди демонстранти, съобщава за РИА Новости координатора на протестиращите Удаякумар.

Протестиращите искат да се отмени пуска на практически готовата атомна електроцентрала. Започналата през миналата седмица акция се оказа неочаквана за оператора на проекта – държавната компания

“АЕЦ – това не е най-безопасния начин за производство на електроенергия. Ако стане природна катастрофа или терористичен акт, то живеещите наблизо хора ще се окажат заплашени, защото правото на живот е неотменно право на всеки човек. Освен това, работата на централата ще се съпровожда с изхвърляне на радиация”, – казва Удаякумар, който представлява Народното движение против ядрената енергия.

Според него, в протестните акции участват 15-20 хиляди местни жители. В гладната стачка участват 127 души.

“Нашата протестна акция има изключително мирен характер. Ние не сме против руските технологии, а против ядрените технологии въобще. Гладната стачка ще бъде прекратена само когато, ръководството на щата Тамиланд Джаялалит приеме резолюция, в която да бъде заявено, че АЕЦ не ние необходима ”, – казва също Удаякумар.

Ръководството на NPCIL и представител на правителствения Департамент по атомна енергия не са открити за коментар. Не назован източник от NPCIL е изразил недоумение с това, че стачката против централата е избухнала близо до “Куданкулам”, където противоречията с местните жители са изяснени преди много години.

“Аз съм удивен, че тази протестна акция става сега. Преди няколко години ние всичко обяснявахме и достигнахме до приятелско споразумение с местните жители. Очевидно сега те са изменили своето мнение”, – споделя събеседникът от агенцията.

Подобни протестни акции имаше и на други площадки отредени за строителство на АЕЦ по чужди технологии. Най-активно са протестирали жителите на селището Харипур (щат Западна Бенгалия) против строителството на втората централа по руски проект след “Куданкулам”. Местните рибари и други жители не допускат представителите на NPCIL даже в близост до селото. Многочислени акции против строителството на АЕЦ по проект на френската AREVA имаше и в селището Джайтапур (щат Махаращра).

Както вече съобщи AtomInfo.Bg, на първи блок на АЕЦ “Куданкулам” успешно премина горещата обкатка – процедура за проверка на работоспособността и съответствието с проектните изисквания на системите и оборудването на реакторната установка.

АЕЦ “Куданкулам” в Индия се строи съгласно съглашението от 20 ноември 1988 година и допълнението към него от 21 юни 1998 година по поръчка на Индийската корпорация за атомна енергия. През 2002 година под управлението на “Атомстройэкспорт” започва строителството на първите два енергоблока е реактори ВВЭР-1000.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари