ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния укрепва регулаторната рамка, показват резултатите от завършилата IRRS мисия на МААЕ

30.10.2017

Според експертен екип за преглед на нормативната уредба (IRRS) на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Румъния значително е укрепила регулаторната си рамка за ядрена и радиационна безопасност.

 

Удовлетворените препоръки включват одобрената от Румъния Национална стратегия за ядрена безопасност и сигурност (NSNSS) и напредъка, свързан с управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

Екипът на IRRS приключи осемдневната мисия за наблюдение в Румъния на 16 октомври, за да направи преглед на изпълнението на препоръките и предложенията, направени от мисията през 2011 година. Домакини бяха Правителството и Националната комисия за контрол на ядрените дейности (CNCAN), която отговаря за ядрената и радиационната безопасност в Румъния.
Екипът на IRRS установи, че Румъния има „систематизиран подход“ към констатациите, направени от предишната мисия, като е изпълнила повечето от препоръките си и е взела предвид поуките, извлечени от инцидента в Япония във АЕЦ “Фукушима-1”.
Екипът заяви, че румънското правителство показа силен ангажимент към ядрената безопасност и демонстрира подобрения в регулаторната рамка, включително одобряването на националната стратегия, напредъка по отношение на радиоактивните отпадъци и плановете за увеличаване на оперативния бюджет на регулатора и осигуряване на подходящо ниво на персонала.

Окончателният доклад за мисията ще бъде предоставен на правителството на Румъния до около три месеца и се очаква да бъде оповестен публично.

Подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-mission-says-romania-strengthened-regulatory-safety-framework-sees-areas-for-enhancement

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари