ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Продължаване на сроковете за експлоатация – Как го правят в Украйна

19.04.2012

Продължаването на експлоатацията на украинските АЕЦ е предвидено в Енергийната стратегия на Украйна до 2030 година и в Комплексната програма за продължавана на сроковете за експлоатация на действащите енергоблокове, одобрен с разпореждане на министерския съвет на Украйна с решение № 263 от 29.04.2004.

През последните осем години компанията “Энергоатом” активно работеше за изпълнението на тази важна задача. Заложени са организационните, методическите и икономическите основи за изпълнение на конкретните дейности на всички енергоблокове, а именно:

• в Дирекцията на  НАЭК «Энергоатом» и на площадките на АЕЦ са създадени специализирани подразделения;

• разработена е и съгласувана с ГИЯРУ (като нашата АЯР) нормативна документация, позволяваща да се извършват дейностите за продължаване на експлоатацията на енергоблоковете в пълен обем;

• организирано е техническо сътрудничество с експертите на МААЕ и други международни организации, в рамките на което са одобрени подходите на Компанията за продължаване на сроковете за експлоатация;

• за изпълнение на  дейностите чрез конкурси са привлечени водещи национални и чуждестранни специализирани организации, предимно от Руската Федерация.

Благодарение на това през 2010 година успешно беше решена задачата за продължаване на срока за експлоатация с 20 години.

Работата върви в съответствие със съгласуваните с ГИЯРУ детайлизирани план-графици.

Задължително условие за продължаване на сроковете за експлоатация на енергоблоковете е реализирането на мероприятията по повишаване на безопасността, които се осъществяват в съответствие с Комплексната (консолидирана) програма за повишаване на безопасността на енергоблоковете на украинските АЕЦ.

Tags: ,

2 Responses to Продължаване на сроковете за експлоатация – Как го правят в Украйна

  1. Момчил on 19.04.2012 at 13:42

    Някаква информация на какъв етап са, решили ли са какво ще подменят, подменят ли, и тн?

    • Красимир Христов on 19.04.2012 at 14:25

      Неофициална информация има, но очаквам в скоро време да съобщя на читателите за хода на дейностите по продължаване на срока на експлоатация на първи блок на ЮУАЕЦ от извора.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари