ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Около 100 километра от крайбрежната ивица в района на Фукушима е замърсена с цезий

05.10.2017

 В близост до атомната електроцентрала Фукушима-1 американски и японски изследователи откриха нов източник на радиация. Това е цезий (Cs137), който се е разпространил почти на 100 километра по крайбрежието, съобщава Gizmodo.
Оказва се, че след инцидента през 2011 година радиоизотопът се е натрупал в пясъка и сега се завръща в Световния океан.

Събирането на проби от пясък и подпочвени води на брега на префектура Фукушима и техният анализ бяха проведени през 2013-2016 година.
Оказва се, че нивото на радиоактивен цезий в стичащите се подпочвени води е било около 10 пъти по-високо, отколкото в пристанището близо до атомната електроцентрала.
Според учените, след бедствието през 2011 година, голям брой радионуклиди бяха изпуснати в околната среда, част от които бяха подхванати от морското течение и разпространени по брега.

Цезий-137 (Cs137) е радиоактивен изотоп на цезия, който се образува по време на деленето на ядрата в ядрените реактори. Това е един от основните компоненти за замърсяването на биосферата и при високи концентрации представлява смъртоносна опасност за хората.
Изданието отбелязва, че откритият източник на радиация не представлява сериозна опасност за здравето на населението.

Източник: http://www.mignews.com/news/technology/world/041017_140328_35987.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари