ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NASA ще тества ядрен реактор за снабдяване с електроенергия колония на Марс

30.07.2017

NASA активно се готви за изпращане човек на Марс, а един от ключовите технически проблеми, над който работи агенцията, си остава осигуряването на колонистите с достатъчно количество електроенергия.
Един от възможните варианти са малките ядрени реактори, които използват делението на атомните ядреа за получаване на топлина, която след това се преобразува в електроенергия.

 

Филиалът за технологично развитие на NASA вече три години финансира проекта Kilopower и в скоро време ще демонстрира работата на системата на полигона в Невада.
Тестовете ще започнат през септември и ще завършат през януари 2018 година.

Съществуват за използване в космоса 2 вида ядрени енергийни системи.
Първата система са радиоизотопните термоелектрически генератори, които работят на десетки космически апарати, включително марсохода Curiosity.
Вторият вариант е същински ядрен реактор. Засега на спътника Snap-10A е бил монтиран първият и единствен ядрен реактор от този тип. Изстреляният на 3 април 1965 година Snap-10A е работил в продължение на 43 дни захранван от тази микро АЕЦ. Експериментът в преустановен поради отказ на оборудването, но спътникът продължава да бъде на орбита около Земята.

Още подробности на: http://www.fainaidea.com/kosmos/kosmicheskie-apparaty-i-rakety-nositeli/nasa-protestiruet-yadernyj-reaktor-dlya-kolonii-na-marse-128462.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари