ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за “чиста” въглищна електроцентрала в САЩ се провали

02.07.2017

Американската компания Southern Company, която изгражда “чистата” въглищна електроцентрала в окръг Кемпер (Мисисипи), е прекратила реализацията на проекта по разпореждане на властите.
Както съобщава
The New York Times, предприятието, което трябваше да стане една от най-екологичните въглищни електроцентрали, ще бъде достроено за изгаряне на природен газ вместо въглища.

 

Повод за закриване на проекта са станали забавените срокове за строителството на централата, ниската ефективност на инсталираните системи и съществения преразход на средства.
Първоначалните разчети за изграждането на централата предвиждаха 3,5 милиарда долара, но досега са изразходвани 7,5 милиарда .

Строителството е започнало в началото на 2010 година на базата на голямо находище на лигнитни въглища (като нашите в маришкия басейн – б.р.). Те за разлика от каменните въглища са по-малко калорични и отделят при изгарянето много повече CO2.
Освен това при изгарянето на лигнитните въглища се отделят много повече серни съединения.

Проектът за електроцентралата в окръг Кемпер предвижда екологично изгаряне на лигнита, в резултат на което серните съединения се събират и преработват, а емисиите на CO2 са с 65% по малки отколкото при класическото изгаряне на лигнитните въглища.
Според екологичните си параметри новата централа трябваше да отговаря на газова електроцентрала.

В новата американска електроцентрала, която се изгражда по проекта Clean Coal (“Чисти въглища”), се планираше да се използва парогазова установка с вътрешна газификация на лигнитните въглища (пиролиза).

Парогазовите установки от този тип се считат за едни от най-екологичните.
Най-сериозният им недостатък е свързан с много високата цена още при проектирането и строителството им.
За сметка на това се счита, че тези установки ще са толкова ефективни и надеждни, че експлоатацията им ще излиза твърде евтино.

Към момента в света се експлоатират само 6 въглищни електроцентрали с парогазови установки: три в САЩ (Wabash River Power Station в Индиана, Polk Power Station във Флорида и Pinon Pine в Невада), и по една в Холандия, Испания и Япония.

Централата трябваше да бъде с електрическа мощнoст 582 MW.
Сега същата мощност ще бъде постигната на базата на природен газ.

Още много съществени подробности ще намерите на: http://rusvesna.su/news/1498900660

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари