ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Съоръжаването на АЕЦ “Фламанвил-3” навлиза в решаващата фаза

16.04.2017

В АЕЦ „Фламанвил“ - на трети енергоблок започна промиването на всичките тръбопроводи и хидравлични системи по първи контур на реакторната установка EPR-1600 при отворен реактор.

 

Тези тестове ще продължат до лятото и след завършването им следва етапът на “студената обкатка” на оборудването по първи контур на реакторната установка (РУ).

Над 1000 техници и инженери работят по тази фаза на изпитанията.

Завършващият етап на изпитанията е “горещата обкатка”, когато се изпитва работоспособността на всички системи по първи контур при номинални топлотехнически параметри (температура и налягане) но с имитатори на ядреното гориво в активната зона (АЗ) на реактора.

Компанията EDF съобщи, че началото на физическия пуск на РУ (зареждането с ядрено гориво) е планирано за последната трета на 2018 година.

Изграждането на централата започна през декември 2007 година, но дейностите по строителството бяха отлагани нееднократно, тъй като доставчикът Areva имаше проблеми с осигуряване на някои от частите.
През септември 2015 година, след оценка на „всички индустриални и финансови параметри“, EDF съобщи, че цената на проекта е нараснала до 10,5 милиарда евро.
Когато изграждането на енергоблока започваше, се очакваше централата да влезе в експлоатация през 2012 г. и стойността й да бъде 3,3 милиарда евро.

Подробности на: http://www.nucnet.org/all-the-news/2017/03/17/system-testing-begins-at-flamanvile-3-epr-with-startup-scheduled-for-2018

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари