ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мадрид и Лисабон замразиха конфликта си относно планираното изграждане на хранилище за РАО

27.02.2017

Както вече Ви разказах (http://atominfo.bg/?p=53652 ) в Португалия расте вълната от протести срещу изграждането на хранилище за РАО. Заиграването с чувствата на населението, чрез лансиране на невярната информация, че хранилището е за ядрени отпадъци не е новост, но не е типично за отношенията между държавите в ЕС.

 

Испания се съгласи да замрази строителството на ядрено хранилище в района на АЕЦ „Алмарас“ при положение, че Португалия оттегли жалбата си, подадена в Европейската комисия.
Договорката за уреждане на конфликта бе постигната по време на преговори между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерите на Испания и Португалия.

Според лисабонския вестник „Diário de Notícias“ португалските специалисти – енергетици и еколози ще получат пълен достъп до строящия се на 100 км от португалската граница ядрен обект за оценка на безопасността му.
Плановете на Мадрид за строителство на хранилище за радиоактивни отпадъци, обявени в края на 2016 година, предизвикаха болезнена реакция в португалското общество.
В Португалия няма нито един ядрен обект, а се планира хранилището да се построи близо до брега на река Тахо (в Португалия – Тежу), която пресича цялата територия на Португалия.

Подробности на: https://www.bfm.ru/news/347344

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари