ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – АЕЦ “Темелин” – Индивидуална проверка на всички органи за регулиране (ОР) на втори енергоблок

27.02.2017

В чешката АЕЦ „Темелин“ бе реализиран важен тест в началото на седмицата.
Операторите на Втори енергоблок на централата провериха функцион
ирането на всички 61 регулиращи горивни пръти.

 

Веднъж на три месеца операторите проверяват готовността на ключовите системи за безопасност на всеки енергоблок на АЕЦ „Темелин“.

„Тестовете се провеждат в хода на работа на АЕЦ, но влиянието върху мощността е минимално“, отбеляза прес секретарят на централата Марек Свитак.
Въпреки това, ЧЕЗ планира тестове през уикенда или през нощта, когато потреблението на електроенергия е по-ниско.
Всеки горивен прът се проверява от операторите по отделно.

Източник: http://www.parlamentnilisty.cz

Б.Р. – Такива проверки не са новост за органите за регулиране (ОР) на ядрените енергоблокове с ВВЭР-1000.
Работата тръгна преди десетина години от нашата АЕЦ “Козлодуй”.
Спомените ми са избледнели, а в архива на сайта на АЯР се съхраняват експлоатационни събития след началото на 2008-ма година.

Накратко, след подмяната на ОР с по-модерни блокът спокойно си работеше в стационарен режим (без да се налага движение на регулиращите пръти, освен на регулиращата група) около 6 месеца.
Но се случи експлоатационно събитие, което изискваше падане на една група от регулиращите пръти в активната зона на реактора.
Всички бяха изумени от факта, че значителна част от тях останаха в горно положение (не паднаха).
За същността на проблема няма да ви разказвам. Ще споделя само, че от тогава бе въведено задължително периодично тестване на ОР в режим на индивидуално управление за всички блокове с ВВЭР-1000 в процеса на експлоатацията.

Tags: , , ,

4 Responses to Чехия – АЕЦ “Темелин” – Индивидуална проверка на всички органи за регулиране (ОР) на втори енергоблок

 1. Сергей Смирнов on 02.04.2017 at 11:25

  „Б.Р. – Такива проверки не са новост за органите за регулиране (ОР) на ядрените енергоблокове с ВВЭР-1000.
  Работата тръгна преди десетина години от нашата АЕЦ “Козлодуй”.
  Спомените ми са избледнели, а в архива на сайта на АЯР се съхраняват експлоатационни събития след началото на 2008-ма година.“
  Событие произошло 01.03.2006 года на Пятом блоке АЕЦ „Козлодуй“. краткое описание его, компенсирующих мероприятий, причин и изменений процесса изготовления СУЗ ШЭМ-3 можно прочесть в работе:

  КОМПЛЕКС МЕР ПО УСТРАНЕНИЮ НАРУШЕНИЯ В РАБОТЕ ПРИВОДОВ СУЗ ШЭМ-3 НА АЭС С ВВЭР-1000.
  С.Б.Рыжов, к.т.н., Н.И.Щуров, В.Я.Беркович, А.Г.Казахмедов,
  (ОАО ОКБ «ГИДРОПРЕСС»)

  Страница №35 (и далее) сборника ВАНТ №23 http://www.gidropress.podolsk.ru/files/vant/vant23.pdf

  P.S. Если что-то непонятно, то попробую объяснить.

 2. Петър Пенчев on 05.04.2017 at 19:13

  Пак за проверки, но по т.нар. SALTO.

  Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ ми отказа достъп по ЗДОИ до пълния текст на доклада. А дали г-н Сергей Смирнов знае ….

  Е, от сайта на МААЕ видях резюмето на този доклад и от него разбрах защо АЕЦ-ът го е страх да ми го даде – има защо :) . Но … нали има Съд, дали и там „дългата ръка“ няма да се намеси

  с отказ от правосъдие … май няма да ни е за първи път.

  • Красимир Христов on 06.04.2017 at 6:55

   Господин Пенчев е пропуснал да даде линк към въпросния документ на МААЕ: https://www-ns.iaea.org/downloads/actionplan/26_Kozloduy%20SALTO%20executive%20summary.pdf

  • TSO on 06.04.2017 at 9:07

   Г-н Пенчев, притесненията ви, че резултатите от мисията ще се „покрият“ са неоснователни във връзка с някои възникнали напоследък събития. Ще ви ги припомня:

   1. Приета е Наредба за осигуряване на безопасността на ядрените централи http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=8579&g= Датата е 13.06.2016. Промените може да разискваме в отделна тема, ако редакторът на сайта пожелае, но те са фокусирани на безопасността в разбиранията на WENRA – Western European Nuclear Regulators Association, където се приема, че ядрената енергетика е само за богати, които могат финансово да си позволят да се забавляват с такъв вид хоби.

   2. Следващо събитие е https://offnews.bg/news/Ikonomika_59/Shesti-blok-na-AETc-Kozloduj-shte-proizvezhda-poveche-tok_577440.html със заглавие „Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще произвежда повече ток“. Всички виждаме колко точно повече произвежда. Издалият изменението в лицензията също вижда, и едва ли приема фактите като позитивни за неговия имидж. От което следва да си е направил организационни изводи и да ги привежда в изпълнение.

   3. За АЕЦ се наслагват няколко конкуриращи се задачи. В едногодишен срок да се приведе към новите изисквания на наредбата от точка 1, да даде смислен отговор на несъответствието по точка 2, да отговори на очакванията по PRE-SALTO мисията, която сам и с одобрението на регулатора е пожелал. Дори и АЕЦ да се насочи по линията на отстояване на финансовия си интерес, то регулаторът едва ли ще поиска поредна сянка на съмнение върху своята дейност, което значи, че ще изисква разумен отговор на всяко от несъответствията в цитирания от вас документ. Последното, ако е било лесно да се направи, то вече да е било факт.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари