ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Втори блок на ЮУАЕЦ достигна 1050 MW електрическа мощност при номинална топлинна мощност на РУ

24.02.2017

Енергоблок №2 на Южноукраинската АЕЦ с проектна мощност 1000 MW бе изведен на 22 февруари на ниво на електрическата мощност 1050 MW, съобщава Министерството на енергетиката и въгледобива.

 

“След завършване на дейностите по подмяна на кондензатора на турбината на втори енергоблок, без да се увеличава мощността на реактора и при температура на циркулационната вода 16 оС, успяхме да достигнем 1050 MW електрическа мощност”, се казва в прес съобщението на ведомството.

Съгласно него, замяната на кондензатора на турбината е реализирана по време на ППР през 2015 и2016 година.

Според думите на ръководителя на централата Владимир Лисниченко, се планира също увеличаване на топлинната мощност на енергоблок №2 с 1,5%, което ще позволи след изпълнение на всички необходими мероприятия още повече да се увеличи електрическата му мощност.

От Министерството на енергетиката и въгледобива напомнят, че пилотен за повишаване на топлинната мощност сред Украинските АЕЦ стана енергоблок №1 на ЮУАЕЦ, който през ноември 2016 година бе изведен на ниво 3045 MW – 101,5 % от проектната топлинна мощност.
Увеличаването на електрическата мощност ще стане възможно само след замяната на кондензатора на турбината,която се планира за ППР 2018 година се казва в съобщението на ведомството.

За справка

Южно-Украинската АЕЦ с три енергоблока ВВЭР и инсталирана мощност по 1000 MW всеки е разположена в Николаевска област. Централата разполага със собствена ПАВЕЦ с инсталиране мощност 302 MW в турбинен режим за балансиране на производството и потреблението на електроенергия и Александровската ВЕЦ с инсталирана мощност 9,8 MW.

„Энергоатом“ е оператор на всичките действащи АЕЦ в Украйна и експлоатира б15 енергоблока, оборудвани с водно-водни енергийни реактори с обща инсталиране мощност 13,835 GW.

Източник: http://interfax.com.ua/news/general/405004.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари