ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AP-1000 – за АЕЦ “Sanmen”, Toshiba и Westinghouse 2017 година е решаваща

13.01.2017

 Корпорацията „Toshiba“ се оказа в сложно положение поради закупуването на компанията „Westinghouse“, се казва в статията, публикувана  в „Wall Street Journal“.


Витрината на проблемите

АЕЦ „Sanmen“ в Китай бе призвана да стане витрина на реакторната технология AP-1000, с помощта на която компанията „Westinghouse“ имаше намерение да революционизира ядения отрасъл, правейки блоковете по-безопасни и изискващи по-малко човешки ресурси, а също и по-бързи за изграждане.

Вместо това, първите блокове с AP-1000 се разкъсват от задръжки.
Само проблемите с ГЦП забавиха строителството с над 2 години. На всичко отгоре, „Westinghouse“ с години не може да приключи работата над проектната документация, което силно ядоса китайските държавни клиенти.

Първи блок на АЕЦ „Sanmen“ сега изостава от графика минимум с три години.

„Westinghouse“ през тази седмица обяви за своя най-близка задача – да започне зареждането с гориво активната зона на реактора „Sanmen-1″ в началото на 2017 година. Това е поредното забавяне, защото по-рано се говореше за зареждане на горивото до края на 2016 година.

Трудностите на АЕЦ „Sanmen“, както и на другите строящи се блокове с AP-1000, включително и четирите в САЩ, доведоха до направеното в края на миналата година изявление на „Toshiba“ за очаквани милиарди долари потенциални загуби, което предизвика масова разпродажба на акции на компанията.

Инженерите и техниците полагат всички усилия да пусната първи блок на АЕЦ “Sanmen” през пролетта на тази година.
Но този успех, даже и да бъде постигнат, няма да може да скрие неспособността на американската компания да построи блока в съответствие с графика.

Джеф Бенджамин

Джеф Бенджамин е прекрасно осведомен за проблемите на Санмен.
Той бе назначен за старши.вице-президент на „Westinghouse“.по новото строителство през 2013 година – точно тогава, когато проблемите на китайския строеж се разрастваха.

Бенджамин е опитен ядрен инженер, но той никога до тогава не е ръководил изграждане на енероблокове.
А това е особен вид дейност, в която ежедневно му се налага да се сблъсква с множество големи и малки предизвикателства от най-различно естество.

Даже сега, когато „Sanmen-1″ плътно се приближава към етапа на пуска, проблемите възникват един след друг.
Ето един пресен и съвсем досаден – разширяването на някой от материалите за външната защитна черупка при изпитанията се е оказало по-голямо от очакваното.
54-годишният Бенджамин е взел фенерчето, преминал е през двата поста с тежко-въоръжени полицай и е изчезнал на четири крака в тясната пролука между двата слоя на черупката. Изводът му не е бил утешителен – част от материалите трябва да се заменят.

Бенджамин си спомня за първото си посещение на Sanmen през 2013 година. Зрелището, което го е шокирало – работниците разбиват наскоро излят бетон.
Инженерите внезапно са открили, че стоманените опори на компенсаторите на обема са се оказали прекалено слаби и се налага да бъдат заменени.

Задръжките при изграждането на блоковете на АЕЦ “Sanmen” често приписват на необходимостта да се отчитат поуките от Фукушима.В действителност, има и други, по-прозаични причини.

Така, например, строителството е изпреварвало работата над проектната документация. Сега вече „Westinghouse“ признава, че това е било грешка.
Налагало се е по няколко пъти да се демонтира поставеното оборудване и всичко да започва отначало или да се преминава през продължителна процедура за обосноваване.

През 2013 година тогавашният ръководител на „Westinghouse“ Дани Родерик губи търпение.
Той се свързва със своя стар приятел Джеф Бенджамин, който тогава работи в „Rolls-Royce“ и го кани в своята компания.

 

Китайските надежди

Заплащайки през 2006 година 5,4 милиарда долара за контролния пакет акции на „Westinghouse“, корпорацията „Toshiba“ очакваше свръхпечалби от ядрения ренесанс.
Вместо това, преразходите и сриването на графиците за изграждане на новите блокове заплашват да потопят японския конгломерат.

Съобщението за възможни много-милиардни загуби на ядреното и подразделение доведе до падане на стойността на акциите и с 40% само за три дни.
Впрочем, засега това за „Toshiba“ не е чак толкова страшно. През 2016 година цената на акциите и непрекъснато растеше, и случилият се провал само ги върна на нивото от края на 2015 година.

В компанията „Westinghouse“ са наясно, колко важен е за нея самата, и за „Toshiba“ пускът на първия в Китай блок с AP-1000.
”Целият отрасъл внимателно следи това, което става тук, на “Sanmen”, напомня на колегите си Джеф Бенджамин.

Китайските партньори на „Westinghouse“ – компанията SNPTC, потвърждават, че са готови да продължат и занапред съвместната работа с американците.

Какво мислят властите в Китай?
Сега в Пекин малко се говори за бъдещи нови проекти с реакторите AP-1000 и с разработените от китайските специалисти по-мощни реактори CAP-1400.

Източник: http://www.atominfo.ru/newso/v0848.htm

Още подробности: https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-27/toshiba-finds-u-s-nuclear-renaissance-a-nightmare-for-costs

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари