ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шести енергоблок на Нововоронежската АЕЦ от поколение «3+“ бе изведен на мощност 75% от номиналната

30.09.2016

Най-мощният в Русия и първи в света иновационен енергоблок от поколение «3+“ на НВАЕЦ бе изведен на мощност 75% от номиналната.

 

По този начин, новият енергоблок № 6 на НВАЕЦ премина към следващия, втори подетап на усвояване нивото на мощността на етапа на опитно-промишлена експлоатация (ОПЕ), който е последният преди сдаването на блока в промишлена експлоатация.

Напомняме, че първото включване на енергоблока към мрежата (енергопуск) стана на 5 август 2016 година.
Сега в продължение на 145 денонощия върви усвояване на мощността му до номиналното (проектното) ниво – 100%.
Централата получи разрешението от Ростехнадзор за сдаване на енергоблока в ОПЕ в началото на септември тази година, след което започнаха изпитанията на оборудването на блока в различни режими на мощност 50% от номиналната.

Сега се провеждат аналогични изпитания на ниво на мощност 75%.
След достигане на всеки праг на мощността на блока се извършват планови изпитания с “хвърляне” на товара.
Работата върви в щатен режим, няма никакви отклонения от плана.

 

Важни технологични подробности

Като цяло ОПЕ представлява част от комплекса дейности по въвеждане на блока на АЕЦ в експлоатация и се разделя на следните подетапи: Продължаване усвояването на мощността на ниво 50% (подетап 1); усвояване на ниво на мощност 75% (подетап 2); усвояване на номинална мощност (подетап 3, включва стадият на изпитанията на нива на мощност 90 и 100%); предавателни изпитания на енергоблока и приемането му в промишлена експлоатация (подетап 4).

Етапът ОПЕ ще завърши след успешни изпитания на всички усвоявани нива на мощност, включително и номиналната, и след като са изпълнени всичките предавателни изпитания на енергоблока.
Очаква се блокът да бъде приет в промишлена експлоатация през декември 2016 година. Според разчетите на специалистите, това ще увеличи сумарната мощност 1,5 пъти, което ще подпомогне развитието на икономиката на Воронежска област.

Енергоблокове от поколение «3+“ се съоръжават също в САЩ и във Франция. Обаче именно руският блок № 6 на Нововоронежската АЕЦ стана първият в света ядрен енергоблок от новото поколение, който излезе на етапа – опитно-промишлена експлоатация.

Източник: http://sdelanounas.ru/blogs/84089/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари