ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руският Научно-изследователския институт за ядрени реактори бе признат за Международен център за изследвания под егидата на МААЕ

29.09.2016

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви руския Научно-изследователския институт за ядрени реактори (НИИАР) за Международен център за реализиране на съвместни научно-изследователски проекти на базата на изследователски реактори (ICERR).

 

Това стана по време на 60-ата Генерална конференция на МААЕ.
Във Виена генералният директор на МААЕ Юкия Амано, генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и директорът на руския НИИАР Александър Тузов подписаха споразумение за новия статус на Държавния научен център – Научно-изследователския институт за ядрени реактори (ГНЦ НИИАР), който ще бъде валиден 5 години.

Получаването на статус ICERR бе предшествано от голяма подготвителна работа от страна на специалистите в руския институт.
През юли 2016 г. АО ГНЦ НИИАР успешно премина през специален одит, в рамките на който инспектираща комисия от МААЕ оцени експерименталните възможности на предприятието, организацията на работата с чуждестранни поръчители и инфраструктурата на Димитровград, Русия.
„Изразяваме признателност за откритостта на руските колеги в хода на мисията и с удовлетворение отбелязваме високата им мотивация и професионална компетентност“, заяви след одита Андреа Борио ди Тиглиоли, ръководител отдел изследователски реактори в департамента по ядрена енергия на МААЕ.

Днес в света само две организации имат статус ICERR – руският ГНЦ НИИАР и Комисариатът по атомна енергия на Франция.
„Присъждането на такъв висок статус е свидетелство за принадлежността на института към водещите научни центрове в света.
Ние сме най-голямата научна организация в ядрения отрасъл в Европа и имаме достатъчно много научни изследвания.
Сигурен съм, че присъждането на статус на международен център ще разшири нашите възможности при дейността ни с чуждестранните партньори“, отбеляза Александър Тузов.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари