ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на РФ Владимир Путин поздрави горивната компания „ТВЭЛ“ по случай 20-годишнината й

23.09.2016

Президентът на Русия Владимир Путин благодари на екипа на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, чрез публикация на официалния портал за правна информация.

 

Путин е изказал благодарност за големия принос на ТВЕЛ за развитието на ядрената енергетика и високите производствени показатели.

На 12 септември 2016 г. ТВЕЛ навърши 20 години. Компанията обединява производствени предприятия, разделително-сублиматни комбинати, заводи за центрофуги и научно- конструкторски подразделения. Ако през 2009 г. приходът на компанията е бил 58 млрд. рубли, то през 2015 г. той е 189 017 млрд.рубли (над 2,6 милиарда евро).

Днес ТВЕЛ заема лидерски позиции на глобалния пазар за началния стадий на ядрения горивен цикъл, като осигурява необходимото гориво за 78 енергийни реактора в Русия, страни от Европа и Азия, както и за изследователски реактори в 8 държави.

Делът на ТВЕЛ на световните пазари за ядрено гориво и обогатяване на уран е 17% и 36% (заедно с АО „Техснабекспорт“) съответно. Портфейлът на експортните поръчки за предстоящите 10 години (заедно с „Техснабекспорт“) надхвърля 30 милиарда долара.

За цялото време на съществуването си, ТВЕЛ не е получила нито една рекламация от чуждестранни потребители.

ТВЕЛ постоянно усъвършенства своята ядрена продукция, като предлага на руските и чуждестранни потребители гориво с подобрени характеристики. По този начин в Първи и Втори енергоблок на китайската АЕЦ „Тянван“ започна експлоатацията на ядреното гориво ТВС-2М за 18-месечен горивен цикъл. В Калининската АЕЦ – на ТВСА-12PLUS, в чешката АЕЦ „Дуковани“ – за ВВЕР-440 работни касети от поколение „две плюс“, в унгарската АЕЦ „Пакш“ – гориво от второ поколение с повишено обогатяване за 15-месечен горивен цикъл.

Днес ТВЕЛ разработва нови иновационни продукти, които ще може за в бъдеще да предложи на руските и чуждестранни потребители. Сред тях са ТВС-4, СНУП-гориво за реактор БРЕСТ-ОД-300, свръхпроводници с подобрени характеристики за нови мега-устройства в сферата на физиката, толерантно гориво, устойчиво на аварии, ядрено гориво за по-дълги горивни цикли.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари