ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Южно-Украинската АЕЦ се изгражда система за контрол на изхвърлянията на тритий и въглерод-14

06.10.2016

 На Южно-Украинската АЕЦ започнаха практическите дейности по създаване на система за контрол на изхвърлянията на тритий (H3) и въглерод-14 (C14).

Новата напълно комплектована лаборатория, предоставена от чешката фирма «VF a.s.», включва 60 позиции оборудване и разходни материали.

За изпълнение на шеф-монтажа и предварителните изпитания, а също и за обучение на персонала, който ще експлоатира системата, в централата пристигнаха представители на компанията-производител.

Причина за разработването и създаването на новата система за контрол е препоръката OSART-мисията на МААЕ относно внедряването в Украйна международния принцип за радиационна защита ALARA, а също и повторната инспекция на Ядрения Застрахователен Пул на площадката на централата.
Освен това, мероприятието влиза в Програмата за реконструкция на системите за радиационен контрол на украинските атомни електроцентрали.

Началникът на лабораторията за индивидуален дозиметричен контрол в цеха за радиационна безопасност към ОП ЮУАЕЦ Валентин Буханов съобщи; “В опитна експлоатация системата ще бъде пусната до края на тази година. На ЮУАЕЦ наред с емисиите на тритий ще се контролират и изхвърлянията на въглерод-14. За решаване на тази задача е закупено оборудване и за трите енергоблока”.

Резултатът от внедряването на този проект ще бъде повишаване нивото на радиационна безопасност на централата и усъвършенстване на радиационния контрол.
Системата за контрол на емисиите на H3 и C14 ще позволи по-пълно да се оценява влиянието на АЕЦ върху околната среда, персонала и населението.
Тя трябва да работи във всички режими на експлоатацията на централата, включително при проектни и над-проектни аварии, а също пр извеждане на енергоблоковете от експлоатация.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-150602?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари