ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” получи разрешително за производство на микроизточници за брахитерапия – подробности

30.09.2016

Съобщението

Федералната служба за надзор в сферата на здравеопазването „Росздравнадзор“ издаде на 7 септември 2016 г. разрешително на предприятие, част от научната дивизия на „Росатом“, за производството на изцяло местни микроизточници с изотопа йод-125 (I125) за извършване на брахитерапия при лечение на онкологични заболявания.

 

Вячеслав Першуков, директор на Блока за управление на иновации към държавна корпорация „Росатом“, сподели, че това е голяма крачка в развитието на ядрената медицина.

По думите му, микроизточниците за брахитерапия са конкурентен продукт, с който компанията може да излезе на световния пазар.

„С това ще заместим вноса. Вече имаме право да доставяме нашата продукция на онкодиспансерите, на частните и държавните клиники на цени, много по-ниски от вносните аналози. Предстои значителна работа по увеличаване на производството“, коментира Андрей Говердовский, генерален директор на физико-енергийния институт „А. И. Лейпунский“, получил разрешителното.
В момента институтът, заедно с лекари, разработва методи за незначителни изменения в номенклатурата, така че брахитерапията да се провежда не само при заболявания на простатата, но и на други органи.

 

Подробностите

Брахитерапията (контактна лъчева терапия, кюри-терапия) е вид радиотерапия, когато източникът на излъчването (Ra226, Ir192, I125, Cs137, Co60) се инплантира вътре в тумора на поразения орган.

Предимството на метода е във възможността максимално да се облъчва туморното огнище (мишената) при минимално въздействие на критичните органи и на съседните тъкани.

При прецизно инплантиране на микрокапсулата в туморното огнище, тя действа до пълното разпадане на радиоизотопа в нея – около 6 месеца.

Успеваемостта на лечението е висока, като повечето от излекуваните пациенти нямат рецидиви през първите 10 години.

Радиоактивните микроизточници, използвани при брахитерапията са затворени източници на излъчване с ниска активност, притежаващи стандартизирани характеристики на излъчване.

Съвременните затворени източници за вътрешно-тъканна лъчева терапия са високотехнологичен продукт. Това са титанови капсули с размери 4,5 mm х 0,8 mm и дебелина на стените 0,05 mm.

Най-често в клиничната практика се използват изотопите: I125, Pd103 и Cs131.
Радиоизотопът, абсорбиран в сребърна или графитна матрица е поставен вътре в капсулата. Краищата и се заваряват херметично с лезерен лъч.

Източник: www.lenta.ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари