ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом коментира срещата на работната група относно арбитража за АЕЦ “Белене”

10.09.2016

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

От руска страна в срещата участваха представители на Държавна корпорация „Росатом” и на Групата компании ASE, а от българска страна – министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Българския енергиен холдинг и неговата дъщерна фирма Националната електрическа компания.

Страните обсъдиха по-нататъшните стъпки в рамките на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, в съответствие с което българската компания НЕК трябва да компенсира на руския „Атомстройекспорт” щетите, нанесени от прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 620 милиона евро. Освен това, до пълното погасяване на цялата сума на щетите ежедневно се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга.

Tags: , ,

5 Responses to Росатом коментира срещата на работната група относно арбитража за АЕЦ “Белене”

 1. TSO on 10.09.2016 at 18:39

  От изявлението не става ясно „руската страна“ настоява ли да предостави оборудване, което да е със съпровождаща документация, сертификати за произход на материалите, протоколи от проверки на „скрити работи“ по време на изработката и т.н.?

  Също така не става ясно дали „руската страна“ има някакви задължения в рамките на решението на Арбитражния съд или единствено има да получава едни пари?

  Предполагам, че в първите дни на следващия месец разумът ще надделее над емоцията и ще се пристъпи към логичните действия по употреба на оборудването. Разходите по привеждането му във вид, който ще отговори на решението на Арбитражния съд ще са огромни и мога да бъдат оправдани само с нуждата от някакъв вид себедоказване. Дори и присъдената цена е спорно дали напълно покрива реалната стойност на разходите за произведеното оборудване, а ако се наложат допълнителни разходи, за да се приведе в използваемо от „трета страна“ състояние, то стигаме до положението, че с разум няма как да ги разбереш нещата.

  • Красимир Христов on 12.09.2016 at 0:31

   Обикновено клиентът получава това, което е разписано в договора. Ако тази документация, за която мечтаете е включена в договора – сигурно е налична и ще бъде представена.
   Вече минаха много години и мисля, че е обществена тайна, как получихме от Westinghouse една добра но осакатена информационна система за подмяна на съветската ИВС на БЩУ. Хората на чичо Сам се оказаха прави – това сте поискали и сте го получили. Повече по нов договор, за нови пари!
   Така, че нека да изкарат договора в тази му част и тогава ще можем да разсъждаваме. Имайте търпение.

   • TSO on 12.09.2016 at 10:42

    Клиентът/възложителят получава продукт срещу парите си. Когато продуктът, благодарение на поведението на производителя, попада в категорията „някакво оборудване“ за един евентуален бъдещ купувач, то следва да проявяваме съмнения по отношение на готовността за сътрудничество на този конкретен производител. Когато искам да си взема парите за своя труд, то правя всичко възможно купувачът да намери начин да ми ги набави. Забравям за „национална гордост“, „имперски амбиции“ и всички подобни екстри, подходящи за партито в петък вечер. Заедно търсим оптималното използване на моята стока. Отчитаме възможностите на потенциалните купувачи, както и балансираме между отстъпки и бъдещи ползи и всичко в духа на постигането на общите и частните цели.

    Всъщност, в ешелоните на госкорпарацията има и съвсем здравомислещи сътрудници, дори и от ръководното звено, но просто не се дава необходимата публичност на техните действия. Явно в момента „работата над популацията“ е с приоритет.

 2. Красимир Христов on 10.09.2016 at 22:58

  Уважаеми TSO, нали знаете приказката за кучето, което не знае да лае?
  Колкото повече тънчим нещата, толкова пъти по 5 милиона евро ще ни се трупат всеки месец.
  И вие ли мислите, че реакторите не са произведени както ни баламосват някои псевдопатриоти или заслепените от БАЯГ.
  Нали изгледахте филмчето на БНТ?
  Специално за първия реактор са присъствали български експерти при контролната сглобка. Ще им стиска ли да се покажат пред обществото с дипломите и титлите си?

 3. Явор Атанасов on 12.09.2016 at 0:16

  Да присъстваха и едва ли ще имат проблеми да се покажат пред обществото. Имената на всички ни участвали, в инспекциите на оборудването ги има в документацията на НЕК.

  Интересното е защо експертите дето написаха,че под Белене има разлом, не се появиха, за да защитят позицията си.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари