ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Техническото ниво на строителството и оборудването на Беларуската АЕЦ е под най-строг контрол

08.09.2016

Техническото ниво на строителството и оборудването на Беларуската АЕЦ е под постоянен и най-строг контрол.
Това заяви пред журналистите председателят на Комитета за държавен контрол
Леонид Анфимов, съобщи кореспондентът на агенция БЕЛТА.

 

Наскоро се състоя съвместно заседание на колегиите на Комитета за държавен контрол и Сметната палата на РФ под председателството на ръководителите на ведомствата Леонид Анфимов и Татяна Голикова (в режим на видеоконференция).

На заседанието са били разгледани резултатите от контролното мероприятие, проведено от висшите органи за контрол на двете държави, по въпроса за изпълнение на задълженията на страните по споразумението между правителствата на Русия и Беларус за сътрудничество в строителството на Беларуската АЕЦ.

“По поръчение на държавното ръководство Комитетът за държавен контрол извършва постоянен контрол на строителството на АЕЦ. С цел своевременно решаване на възникващите въпроси при изграждането на атомната електроцентрала постоянно се извършват изпреварващи контролно-аналитични мероприятия, казва ръководителят на контролното ведомство.
- Президентът е поставил задачата да се построи най-съвременната, надеждна и най-безопасна АЕЦ от всички работещи по света подобни обекти. Затова се обръща особено внимание на контрола за техническото ниво на дейностите и оборудването, което ще се монтира, за да не се допусне дори и най-малко прекъсване в технологичната верига. Тук се извършва даже не двоен или троен, а десетократен контрол”.

В хода на проведеното през първото полугодие съвместно контролно мероприятие от Комитета за държавен контрол на Беларус и Сметната палата на Русия е проучена дейността на участниците в строителството относно изпълнението на задълженията, определени от споразумението, въпросите за спазване на условията и реда при финансиране на строителството.

На съвместното заседание на колегията са присъствали от беларуска страна министърът на енергетиката Владимир Потупчик, министърът на архитектурата и строителството Анатолий Черный, заместникът на генералния прокурор Александр Лашин, ръководители на РУП „Белорусская АЭС“, Госстандарт и други.
Също са присъствали държавният секретар Григорий Рапота, посланикът на Русия в Беларус Александр Суриков и посланикът на Беларус в Русия Игорь Петришенко.

Източник: http://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/texnicheskij-uroven-stroitelstva-i-oborudovanija-belaes-naxoditsja-pod-samym-zhestkim-kontrolem-kgk-8573/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари