ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Тези дни втори блок на АЕЦ “Куданкулам” излиза на МКУ

28.06.2016

До дни специалистите от руската държавна корпорация „Росатом“ ще пуснат Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия.

 

Реакторът ще бъде изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. Това съобщи Юрий Ушаков, съветник на руския президент Владимир Путин.

Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко обяви, че през 2016 г. руската корпорация и Индия планират да подпишат договора за изграждане на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“. „Сега пускаме Втори блок. Две години преди това пуснахме в експлоатация Първи блок. Договорът за Трети и Четвърти енергоблок вече е подписан. До края на тази година се очаква да сключим с Индия договор и за Пети и Шести енергоблок“, обясни Кириенко.

Строително-монтажните работи по Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ приключиха и вече текат наладъчните дейности преди извеждане на пълна мощност.

АЕЦ „Куданкулам“ се строи в Индия по силата на двустранно споразумение от 20 ноември 1988 г. и измененията към него от 21 юни 1998 година. През 2002 г. под ръководството на „Атомстройекспорт“ започна строителството на първите два енергоблока с реактори тип ВВЕР-1000 с общ инсталирана мощност 2000 MW.

„Пътна карта“ за сътрудничество в областта на атомната енергия между Индия и Русия предвижда изграждането на общо 12 енергоблока в Индия, включително и на площадката „Куданкулам“ между 4 и 8 енергоблока. В последствие бе постигнато споразумение за изграждане на още една АЕЦ по руски дизайн на нова площадка в Индия.

Източник: www.rosatom.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари