ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – продължават срока за експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ “Такахама” с 20 години

28.06.2016

Държавният комитет за контрол на ядрената енергетика (Nuclear Regulation Authority) на Япония е решил да продължи с 20 години срокът за експлоатация на първи и втори енергоблок на АЕЦ “Takahama”.

 

Решението е взето на 20 юни 2016 година.

АЕЦ Такахама е разположена в префектурата Фукуи на брега на Японско море. Първият енергоблок е въведен в експлоатация през ноември 1974 година, а втори – през ноември 1975 година. По този начин реакторите са отработили по повече от 40 години.

След аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през 2011 година е било взето решение за спиране на всичките 50 енергийни реактора в Япония за извършване на проверки. Освен това, е било взето решение за забрана на експлоатацията на енергоблокове, работили повече от 40 години. Обаче след това е направено уточнение, което разрешава използването им още 20 години при условие  да съответстват на новите норми за безопасност.

Във връзка с това, от декември 2014 година операторът на атомната електроцентрала Kansai Electric Power Co е започнала проверка на реакторите в съответствие със строгите изисквания на властите.

Блоковете ще бъдат рестартирани след като бъде извършена допълнително пълна проверка на кабелите, която се планира да завърши до октомври 2019 година.

След като Nuclear Regulation Authority одобри рестартирането на двата енергоблока, на Kansai Electric Power ще се наложи да извърши допълнителни дейности за осигуряване на безопасността на централата, които ще продължат минимум 3 години и ще бъдат изразходвани 200 милиарда йени.

Подробности на: http://www.kepco.co.jp/english/corporate/ir/brief/pdf/2016_jun20_1.pdf

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари