ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – АЕЦ “Игналина” – Завършиха студените изпитания на временното хранилище за ОЯГ

23.06.2016

Завършиха студените проби за временното хранилище за отработило ядрено гориво от Първи и Втори блок на затворената АЕЦ „Игналина“ в Литва.

 

Това е един от първите етапи при въвеждане в експлоатация. Дейностите стартираха през януари и завършиха на 16 юни 2016 година, съобщават от централата.

Студените проби целят да изпитат оборудването и операционните системи, без да се използва радиоактивен отпадък, за да се демонстрира безопасността им и това, че отговарят на всички проекти и оперативни изисквания.

Успешното приключване на студените изпитания е едно условията да се получи лицензия за въвеждане в експлоатация на хранилището от Държавния инспекторат по ядрена безопасност (Vatesi).

Получаването на лицензията ще позволи да започне подготовката за финалния етап от този проект – горещите изпитания, при които ще се използва отработилото ядрено гориво.

Този етап се очаква да започне в края на септември 2016 и да продължи около година. Промишлената експлоатация на хранилището е планирана да започне през октомври 2017 година.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/WR-Cold-testing-of-interim-storage-facility-completed-at-Ignalina-21061601.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари