ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет – Очаква се на 30-ти юни президентът да съобщи датата за започване строителството на първата АЕЦ

23.06.2016

 

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси може да обяви датата на старта на строителството на първата атомна електроцентрала в страната на 30 юни. Датата не е случайна, защото на този ден се празнува народното въстание, в резултат на което през 2013 г. президентът ислямист Мохамад Морси бе свален от власт.

Това съобщава източник, близък до новинарския сайт „Йоум7“, който се позовава на информация от министерството на електроенергетиката и възобновяемите енергийни източници.

Според информацията в близките дни руско-египетската група ще проведе поредица от срещи, за да може до 30 юни да завърши преговорите и да представи съгласуваните точки на египетския президент. Изданието подчертава, че договорът за строителство трябва да бъде потвърден от държавния съвет на Египет и от египетския парламент.

На 19 ноември 2015 г. Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество по отношение на оборудването с руска технология и за експлоатацията на първата АЕЦ в Египет.

Централата ще разполага с четири енергоблока от по 1200 МВт. Комплексното предложение на държавна корпорация „Росатом“ включва помощ от страна на Руската федерация за създаване в Египет на цялостен ядрен отрасъл, в това число и изпълнението на високотехнологични проекти.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/06/22/66912

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари