ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Атомэнергомаш“ изпрати оборудване за плановите ремонти на ГЦП в АЕЦ „Козлодуй“

21.06.2016

„Атомэнергомаш“ – машиностроителният дивизион на руската държавна корпорация „Росатом“, изпрати партида с оборудване и резервни части за АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

Експедирани са два комплекта за главните циркулационни помпи ГЦН-195М. Резервните части са предназначени за плановия ремонт на възлите на уплътнението на главния съединител на помпите на българската централа и част от тях ще влязат в употреба още през септември тази година.

В Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ едновременно се използват по четири главни циркулационни помпи. В постоянна готовност за работа стои и резервната, пета помпа. Главните циркулационни помпи са важна и неотменна част от реакторната установка (РУ). Те осигуряват интензивната циркулация на топлоносителя в първи контур на РУ. От надеждната и безаварийна работа на тези агрегати зависи безопасността на всяка централа. Главните циркулационни помпи осигуряват преминаването на 21 хиляди тона вода на час през реактора.

Резервните части, които „Атомэнергомаш“ доставя традиционно са изработени от Централно конструкторско бюро за машиностроенето -  Санкт Петербург (ЦКБМ), което е част от част от дивизиона и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика.

През 2015 г. ЦКБМ завърши ресурсните изпитания на най-новия модел главна циркулационна помпа – ГЦНА-1753. Новата конструкция позволява да не се използва масло в реакторното отделение на енергоблока, което значително повишава пожарната безопасност в реакторната установка.

Подробности на: http://www.aem-group.ru/mediacenter/news/czkbm-napravil-komplekt-oborudovaniya-dlya-provedeniya-remontnyix-rabot-na-aes-%C2%ABkozloduj%C2%BB.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари