ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Електроенергийната система на Украйна е заплашена от разбалансиране – експертно мнение

22.06.2016

Първият заместник ръководител на парламентарния комитет по горивно-енергийния комплекс Александр Домбровский призова парламентаристите да приемат закон за продължаване на мораториума върху принудителното събиране на дълговете на ГП НАЭК „Энергоатом“.

 

 

Това се налага, защото продължителното блокиране на сметките и заедно със спирането на доставките на антрацитни въглища от зоната на автономните териториални области (АТО) заплашва да разбалансира украинската енергийна система, съобщава „Интерфакс –; Украина“.

“Фактически е създадена ситуация, когато най-стратегическата енергийна компания на Украйна няма възможност изобщо да обслужва дълговете си, да се разплаща по тях. Това може да доведе до критични ситуации”, заяви А.Домбровский пред журналистите.

Той напомни, че сметките на „Энергоатом“, централите на който генерират 55% от електроенергията в страната, остават блокирани вече от половин година.

Говорейки за ситуацията с ТЕЦ той отбеляза, че от 1-ви юни са спрени доставките на въглища от неконтролираните територии в зоната на АТО, което води до ежедневно намаляване на запасите от антрацитни въглища в складовете на ТЕЦ с 20 хиляди тона.

“Възможно е за да се балансира енергийната система на Украйна да се наложи, в най-добрия случай да се пуснат газо-мазутните блокове, а в най-лошият – да внасяме електроенергия от чужбина”, констатира заместник ръководителят на профилния комитет на Върховната Рада.

Подробности на: http://uaenergy.com.ua/post/26290/komitet-po-tek-prizyvaet-deputatov-podderzhat/ и http://ru.golos.ua/uncategory/ukrainskaya_energosistema_pod_ugrozoy_razbalansirovki_izza_blokirovaniya_schetov_ene

Tags: ,

One Response to Електроенергийната система на Украйна е заплашена от разбалансиране – експертно мнение

  1. Красимир Христов on 22.06.2016 at 5:41

    Предлагам ви една интересна публикация по темата: http://rian.com.ua/columnist/20160619/1011925460.html Заглавието е твърде стряскащо „Атомната енергетика на Украйна: кажи на централите „Прощавай“. Всъщност, там ще намерите пълен списък на спиранията на енергоблоковете в последно време и мненията на редица личности и фактори в ядрената енергетика на страната.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари