ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АО „РУСАТОМ СЕРВИС“ изпълни проекта за ПСЕ на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

31.05.2016

Руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, е изпълнила проекта за удължаване срока на експлоатация на Пети енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

Това съобщи по време на световния ядрен форум „АТОМЕКСПО 2016“ в Москва Дмитри Пашевич, първи заместник генерален директор на АО „Русатом Сервис“.

С изпълнение на дейностите от страна на руската компания приключва техническият етап за удължаване живота на Пети енергоблок. В най-кратки срокове „Русатом Сервис“ ще завърши разчетите на обосновката и тя ще бъде предадена на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Пашевич.

Централата от своя страна ще предаде документите на Агенцията за ядрено регулиране, на база на които българският регулатор се очаква до ноември 2017 г. да издаде лицензия за продължаване срока на експлоатация (ПСЕ) на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на Пашевич, „Русатом Сервис“ има два договора с АЕЦ „Козлодуй“:

Първият е за Пети енергоблок и по него всички дейности са приключили.

Вторият договор е за Шести енергоблок и той бе подписан в началото на 2016 г., като основните дейности по удължаване живота на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ ще се проведат по време на плановия му годишен ремонт. Срокът за удължаване на лицензията е октомври 2019 г.

Всички графици за дейностите и по Пети, и по Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, от страна на „Русатом Сервис“ се спазват напълно, заяви още Пашевич.

 

Срещата с журналистите беше водена от Борис Арсеев – заместник генерален директор и директор по въпросите на бизнес развитието на „Росэнергоатом“

За справка

АО „Русатом Сервис“ е част от електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“.

Компанията предоставя на чуждестранни АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта.

АО „Русатом Сервис“ присъства практически във всички държави с действащи АЕЦ с реактори ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите на България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ има лидерски позиции и се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнение на плановите ремонти и модернизация на оборудването на АЕЦ с ВВЕР.

На чуждестранните пазари АО „Русатом Сервис“ е сформирала поръчков портфейл на стойност около 500 милиона долара.

Още подробности на: www.rusatomservice.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари